"Hitno otvoriti prihvatilište za beskućnike u Podgorici"

Akcija za ljudska prava navodi da, prema njihovim informacijama, u Crnoj Gori postoji prihvatilište za beskućnike samo u opštini Pljevlja
87 pregleda 1 komentar(a)
Beskućnik, Foto: Shutterstock.com
Beskućnik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.12.2012. 12:49h

Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je apel novom ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću za osnivanje prihvatilišta za beskućnike na teritoriji Crne Gore i izradu strategije za slučajeve prinudnog iseljenja iz nelegalnih naselja.

"Akcija za ljudska prava se zalaže za primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava u Crnoj Gori i, posebno, za unaprjeđenje poštovanja prava štićenika socijalnih ustanova u nadležnosti Vašeg ministarstva, centra "Komanski most" i "Ljubović", o čemu smo sa Ministarstvom zaključili i sporazum o saradnji. Obraćam Vam se ovom prilikom u cilju hitne zaštite beskućnika, posebno imajući u vidu već nastupjelu zimu i nesrećni slučaj u kome je nedavno jedan beskućnik u Podgorici izgubio život pokušavajući da se ugrije", navodi se u pismu HRA.

Navodi se da, prema njihovim informacijama, u Crnoj Gori postoji prihvatilište za beskućnike samo u opštini Pljevlja, koje održava tamošnji centar za socijalni rad uz pomoć Crvenog krsta i lokalne samouprave.

"U Podgorici, u naselju Tološi, postojalo je sklonište koje je vodila nevladina organizacija "Put nade", ali je ono zbog nedostatka sredstava, nažalost, obustavilo rad. Nadamo se da je nesporno da je i u Podgorici, kao i u drugim gradovima Crne Gore, neophodno obezbijediti skloništa-prihvatilišta za beskućnike, u kojima bi im bio obezbijeđen nužni smještaj i topli obrok", navode iz HRA.

Dodaje se da "imajući u vidu hitnost situacije, koja ne dozvoljava čekanje na usvajanje novog zakona, apelujemo na Vas da preduzmete mjere da se hitno osposobe odgovarajući prostori na nivou lokalnih samouprava koji bi poslužili kao prelazno rješenje za prihvat beskućnika dok se ovo pitanje sistemski ne riješi".

"Isti apel ćemo uputiti i gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši", navodi se između ostalog u pismu.

Bonus video: