Holandski remorker tegli onesposobljeni brod sa pomorcima iz Crne Gore ka Evropi

Peranovićev brod je prije sedam dana, ploveći pod punim tereom kontejnera iz luke Friport na Bahamima prema franuskoj luci Le Avr, doživio havariju na sjevernom Atlantiku, na oko 200 milja istočno od Njufaundlenda u Kanadi
10593 pregleda 2 komentar(a)
Remorker koji tegli brod kapetana Peranovića, Foto: Alpmaritime.cim
Remorker koji tegli brod kapetana Peranovića, Foto: Alpmaritime.cim

Holanski okeanski remorker "ALP Forward" stigao je u noći između utorka i srijede na sjevernom Atlantiku do onesposobljenog kontejnerskog broda čiji je zaposvjednik kapetan duge plovidbe Nikola Peranović i na kojem je ukupno osam crnogorskih državljana.

"Nakon mnogo muka, i skoro dva sata velikih napora, uspjeli smo da prihvatimo čeličnu sajlu sa remorkera i započnemo tegalj. Vrijeme je za sada osrednje – ima vjetra i valova, ali podnošljivo. Slijedi nam oko 13 dana navigacije u teglju remorkera jer ovako ne možemo ići brže od 6 čvorova", kazao je sa sjevernog Atlantika za "Vijesti", kapetan Nikola Peranović.

On i njegova 20-člana posada prethodno su izveli pravi pomorački poduhvat jer su u veoma teškim uslovima po velikim valovima, hladnoći i jakom vjetru i uprkos jakim morskim strujama, uspjeli da oštećeni list kormila na njihovom 304 metra dugom i 42 metra širokom kontejnerskom brodu, privremeno osiguraju i fiksiraju sa dva jaka brodska konopa.

Peranovićev brod je prije sedam dana, ploveći pod punim tereom kontejnera iz luke Friport na Bahamima prema franuskoj luci Le Avr, doživio havariju na sjevernom Atlantiku, na oko 200 milja istočno od Njufaundlenda u Kanadi.

Došlo je do mehaničkog kvara uslijed kojeg je list kormika ispao iz svog ležišta, pa je postalo nemoguće upravljati brodom. Dok su šest dana bespomoćno plutali na okeanu nošeni strujama i velikim valovima koji su ih vraćali zapadno prema kanadskoj obali i pličinama ispred Njufaundlenda jer u blizini nije bilo dovoljno jakog remorkera da uzme u tegalj njihov brod od skoro 74.000 bruto tona, kapetan Peranović i njegovi odficiri i mornari su neumorno radili kako bi fiksirali oštećeni list kormila visok 12 metara i težak oko 130 tona, i sprječili da se on potpuno odvoji od broda i potone na dno okeana.

Za svo to vrijeme bili su u kontaktu sa vlasnikom broda – jednom od tri najveće svjetske kontejnerske brodarske komapnije sa sjedištem u Đenovi, a koja im je iz Las Plamasa na Tenerifama gdje se on bio zatekao, poslala u pomoć snažni okeanski remorker "ALP Forward" čuvene holanske kompanije za tegljenje, spašavanje i off shore radove, "ALP Maritime".

Remorker je danas prispio do broda kapetana Peranovića na kojem su još iz Crne Gore i oficiri palube, odnosno stroja Mitar Radunović, Dinko Homarac, Luka Kovačević, Dragan Aranzulo, Ranko Vraneš i Mirko Miljenović, kao i mehaničar Željko Milović. Veliki kontejneraš je stavljen u tegalj i krenuo je polako put Evrope gdje bi trebalo da bude doveden do luke Antverpen u Belgiji.

"Mala oteževajuća okolnost je što nam je timun (list kormila) kada je ispaao iz ležišta, ostao otklonjen za oko 10 stepeni na lijevo, a što sada otežava tegljenje jer krma našeg broda stalno izbija u desno, pa remorker koji nas vuče to mora da kompenzuje. Vrijeme je sada što bi se reklo, srednje povoljno, ali za sada i za narednih nekoliko dana nema nikakve opasnosti da se stvari pogoršaju. Idemo polako 6 čvorova preko okeana i nadamo se da ćemo za oko 13 dana preći tih 1.990 nautičkih milja koje nas dijele od Antverpena", kazao nam je kapetan Peranović.

On je istakao da je njegova i dužnost svih ostalih članova posade oštečenog broda bila da u datim okolnostima, preduzmu sve što mogu da sačuvaju brod od daljih oštećenja i umanje troškove kompaniji za koju rade, ali da pri tome nijednog trenutka ne ugroze svoje živote na ćemu je insistirao i sam brodovlasnik koji je posebno imperesioniran onim što su Peranović i njegovi oficiri i mornari postigli.

"Niko nije ni provirio preko ivice broda. Radilo se vinčevima, konopima, sajlama. Poruka od firme ka brodu je bila sledeća: “Kapetane, mi možemo napraviti brod opet, ali čovjeka ne. Hvala što ne izlažete opasnostima ljude", istakao je Peranović dodajući da je ponosan na sve članove svoje posade koji su u zaista teškim uslovima pokazali nevjerovatnu energiju, hrabrost i spremnost.

On je kazao i da ih je nazvao lično direktor kompanije za koju plove a koja inače, ima oko 550 brodova i da je izrazio oduševljenje sa onim što su do sada postigli "jer niko nije vjerovao da se sa limitirnim sredstvima i alatima na brodu na sred okeana, tako nešto može izvesti".

Bonus video: