Hotelska kompanija traži odštetu od Njemaca, tvrde da su im otjerali goste

Fekalije su u potocima preplavile šetalište i ušle u restoran i plažni bar luksuznog hotela, zbog čega je uprava morala da zadrži hiljadu i po gostiju u sobama i ne dozvoljava im da idu ka plaži. Iz WTE su tada kazali da oni nijesu odgovorni
3288 pregleda 2 komentar(a)
Fekalije u blizini budvanskih hotela, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Fekalije u blizini budvanskih hotela, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2019. 20:22h

Hotelska kompanija „Belvi hotels group“ podnijela je tužbu Privrednom sudu protiv njemačke kompanije WTE otpadne vode koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, zatraživši odštetu od 20 hiljada eura zbog velikog ekološkog incidenta koji se dogodio u jeku sezone, kada su fekalije preplavile šetalište ispred njhovog hotela „Iberostar Belvi“. Kao drugotužena je Opština Budva, a trećetužena je država Crna Gora.

Tužba je prije nekoliko dana stigla na adresu Opštine Budva od koje se traži izjašnjenje.

Nezapamćeni ekološki incident desio se krajem jula u Bečićima, kada je došlo do otkaza pumpi na postrojenju za otpadne vode WTE na samoj plaži ispred hotela “Iberostar Belvi”. Fekalije su u potocima preplavile šetalište i ušle u restoran i plažni bar luksuznog hotela, zbog čega je uprava hotela morala da zadrži hiljadu i po gostiju u sobama i ne dozvoljava im da idu ka plaži, jer se širio nesnosan miris.

Prva u pomoć tada je pristigla Opština i ljudstvo gradskog Vodovoda i Komunalnog preduzeća, koji su pokušali da riješe problem potisne pumpe. Iz WTE su tada kazali da oni nijesu odgovorni.

Tur operatori Nekerman, TUI, Tomas Kuk, čiji su gosti ljetovali u bečičkim hotelima tada su najavili tužbe znog nezadovoljstva turista.

"Usljed jakog nevremena u noći između 28. i 29. jula došlo je u više navrata do ispada u radu postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima ispred plaže hotela „Iberostar Belvi“, koji je u vlasništvu „Belvi hotels group“. Ti ispadi, odnosno nefunkcionisanje postrojenja doveli su do poplave, odnosno izlivanja fekalija po plaži i okolnom prostoru koji pripada hotelima. Kako je WTE izgradila, te sada upravlja i održava sitem otpadnih voda, naš direktor ih je odmah obavijestio, kao što je obavijestio i Upravu za inspekcijske poslove - Sektor za zaštitu životne sredine, bezbjednost i zdravlje ljudi, Odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju, Odsjek za inspekciju vode, te uz prijavu dostavio i fotodokumentaciju. Narednog dana, 30. jula izvršni direktor se obraćao i Komunalnoj policiji i inspekciji Opštine Budva da utvrdi šta je urađeno sa prijavom, ukazujući da je ponovo došlo do ispada postrojenja. U svim obraćanjima ukazivano je na bezbjednost i zdravlje gostiju hotela, jer je došlo do izlivanja fekalija iz kanalizacionog sistema“, navodi se između ostalog u tužbi.

U tužbi se ističe da su nakon ekološkog incidenta mnogi gosti hotela "vidno uznemireni zbog nastale situacije reagovali, a pojedini otkazali rezervacije“.

Tužba se događa u vrijeme velikog skandala, nakon što je njemački partner WTE i austrijski koncern EVN najavili aktiviranje garancija od čak 95 miliona eura i napuštanje postrojenja za tretman otpadnih voda.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je prekjuče najavio tužbe protiv inostranih partnera jer nijesu ispoštovale ugovor, ustvrdivši da je postrojenje divlji objekat, bez dozvola i građevinske dokumentacije, te da je ekološki incident pokazao da nije ni tehnički ispravno.

Na njegov zahtjev Specijalno tužilaštvo je ušlo u službene prostorije WTE i zatražilo kompletnu dokumentaciju, nakon što je Opština podnijela tužbu jer je jedna od garancija na čak 65 miliona eura bila fiktivna, ne postoji zavedena u arhivi Opštine, a koju je potpisao u aprilu 2010. tadašnji DPS gradonačelnik Rajko Kuljača.

Bonus video: