HRA, Anima i MDAC: Ukloniti distancu prema osobama sa mentalnim oboljenjima

U cilju uspješnog sprovođenja projekta, potpisan je i Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja
0 komentar(a)
Mental Disability Advocacy Center
Mental Disability Advocacy Center
Ažurirano: 14.03.2016. 18:23h

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, zajedno sa partnerskom nevladinom organizacijomiz Budimpešte, zalagaće se, u okviru zajedničkog projekta, za uklanjanje distance društva u odnosu na osobe sa mentalnim oboljenjima.

HRA, Anima i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte počele su sa sprovođenjem projekta „Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“, uz podršku Evropske komisije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

U cilju uspješnog sprovođenja projekta, potpisan je i Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

"U okviru projekta zalagaćemo se za uklanjanje distance koju društvo pravi u odnosu na osobe sa mentalnim oboljenjima, za unaprjeđenje ljudskih prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima i usvajanje održivog modela deinstitucionalizacije pacijenata čije stanje ne zahtijeva dalju hospitalizaciju", saopštile su te organizacije.

Kako navode, u cilju efikasnijeg sprovođenja preporuka međunarodnih ekspertskih tijela (CAT i CPT) za Crnu Goru, počeo je monitoring poštovanja ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama u Crnoj Gori.

"HRA i MDAC će analizirati primjenu Zakona o vanparničnom postupku u odnosu na prinudni smještaj u psihijatrijsku bolnicu i oduzimanje poslovne sposobnosti, a Anima će sprovesti istraživanje o pacijentkinjama s mentalnim oboljenjima", navodi se u saopštenju.

Organizacije će, kako se dodaje, podržati i projekte lokalnih udruženja građana koji bi mogli da doprinesu poboljšanju radno-okupacione terapije u psihijatrijskim bolnicama i reintegraciju njihovih pacijenata u društvo.

Planirano je da sprovođenje projekta traje 18 mjeseci.

Bonus video: