HRA, LP i MSS osuđuju ponašanje demonstranata prema novinarki RTCG

LP podsjeća da su crnogorski liberali godinama bili žrtve "najgorih medijskih kampanja, pa čak i od Javnog servisa, a takav odnos prema liberalima nije rijetkost ni u današnjoj Crnoj Gori u mnogim medijima."
0 komentar(a)
Ivana Šebek, Foto: Screenshot
Ivana Šebek, Foto: Screenshot
Ažurirano: 16.11.2015. 17:46h

Akcija za ljudska prava (HRA) osuđuje "neprimjereno lično vrijeđanje novinarke RTCG-a Ivane Šebek (koje se može čuti na objavljenom snimku) i sprječavanje njenog izvještavanja sa protestnog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta".

Reporterka RTCG prekinula je uključenje direktno u Dnevnik sa sinoćnjeg protesta Demokratskog fronta (DF) u Podgorici, nakon što je grupa učesnika protesta oko nje pogrdno skandirala na račun Javnog servisa.

"Legitimno je pravo učesnika okupljanja da izraze nezadovoljstvo uređivačkom politikom javnog servisa – RTCG i novinarke Šebek, ali kritika ne smije sadržati neprimjerene uvrede ličnosti i sprječavati novinare da izvještavaju. Postoje prikladniji načini da se nezadovoljstvo saopšti. U duhu kulture poštovanja ljudskih prava treba se podsjetiti da govor mržnje nije zaštićen slobodom izražavanja i ne služi javnom interesu u demokratskom društvu. "

LP: Napadi na novinare nemaju opravdanje, DF pao demokratski ispit

Liberalna partija zabrinuta je zbog odnosa prema novinarima i medijima od strane pojedinih političkih aktera čija politika ponovo prerasta u "agresivno djelovanje."

"Snažno osuđujemo verbalne napade i vrijeđanje novinarke RTCG Ivane Šebek te sprečavanje novinarske ekipe RTCG da izvještava sa lica mjesta agresivnim nasrtajima koje ni narodni poslanici nijesu spriječili. Na ovaj način, smatramo, organizatoru skupa iz DF još jednom su pali na demokratskom ispitu. Liberali ne moraju biti saglasni sa načinom izvještavanja RTCG ili bilo kojeg drugo medija ali liberali će uvijek braniti slobodu novinarstva i novinara da svoj posao obavljaju onako kako žele i kako im savjest nalaže, a javnost će suditi o njihovom kvalitetu i ispravnosti", navodi se u saopštenju.

LP podsjeća da su crnogorski liberali godinama bili žrtve "najgorih medijskih kampanja, pa čak i od Javnog servisa, a takav odnos prema liberalima nije rijetkost ni u današnjoj Crnoj Gori u mnogim medijima."

"Ipak, liberalima, iako su bili meta javnosti, nikada nije padalo na pamet da pokušaju da ograničavaju, a posebno ne nasiljem i fizičkim nasrtajima, rad takvih pojedinaca. Uvjereni smo da je ovo dobro poznato organizatorima iz Demokratskog fronta jer se mnogi takvi novinari i medijski radnici koji su vodili agresivine kampanje protiv liberala protkelih godina i decenija, nalaze baš u njihovim redovima i aktivno učestvuju u demonstracijama. Osnovna demokratske filozofije sadrži se u onome „ja se nikad neću složiti sa tim što vi govorite, ali ću uvijek braniti vaše pravo da vi to slobodno kažete“. Ovu lekciju iz političke i osnovne, ljudske kulture, pojedini u Crnoj Gori izgleda još uvijek nijesu naučili", kazali su iz Liberalne partije.

MSS: I dalje izražena netolerancija prema drugačijem mišljenju

Medijski savjet za samoregulaciju osudio je verbalne napade na novinarku Radio Televizije Crne Gore, Ivanu Šebek i onemogućavanje te medijske kuće da izvještava sa protesta koji je organizovao Demokratski front.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, kazao je da je incident pokazao da u Crnoj Gori i dalje postoji izražena netolerancija prema drugačijem mišljenju i različitim uređivačkim politikama medijskih kuća.

On je ukazao da, koliko god neko bio nezadovoljan uređivačkom politikom Javnog servisa, verbalni napadi i uvrede, odnosno sprečavanje novinara u obavljanju svoje dužnosti u jednom demokratskom nisu prihvatljivi.

“Podsticanje agresivnog ponašanja prema medijima i novinarima koji nisu bliski pojedinim političkim ideologijama ne doprinosi razvoju slobode izražavanja i medija u Crnoj Gori. Naprotiv, time se samo otvaraju vrata totalitarnim idejama i shvatanjima za koje smo mislili da su daleko za nama”, poručio je Vujović.

Bonus video: