HRA: Ombudsman primio 37 pisanih obraćanja djece

Djeca se žale na diskriminaciju i na različite oblike zlostavljanja, eksploatacije i zanemarivanja
1 komentar(a)
Djeca, Foto: Flickr
Djeca, Foto: Flickr
Ažurirano: 19.11.2013. 18:38h

Zaštitnik za ljudska prava i slobode u toku ove godine primio je 37 pisanih obraćanja djece, od kojih 16 konkretnih pritužbi po kojima je pokrenut ispitni postupak, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA), povodom Međunarodnog dana djeteta, 20.novembra.

Ta organizacija u saradnji sa Inistitucijom Ombudsmana pokrenula je zajednički projekat Djeco pišite Ombudsmanu, sa ciljem da tu populaciju obavijesti o pravu da pišu Zaštitniku o svemu što prepoznaju kao kršenje njihovih prava i da na to pismo dobiju odgovor.

„Djeca se žale na probleme u obrazovnom sistemu, da nisu uključena u odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču u školi i porodici, na učestali problem vršnjačkog nasilja, ali i nasilno ponašanje nastavnika, siromaštvo, problem nedovoljnog sadržaja za igru, rekreaciju i provođenje slobodnog vremena“

„Obraćanja djece koja nisu klasifikovana kao pritužbe bili su dječji predlozi, pozivi za zajedničke aktivnosti i pozdravi Ombudsmanu ili pisma koja nisu potpisana, niti su u njima dostavljeni podaci o školi na osnovu kojih bi Ombudsman mogao da pokrene postupak“, kaže se u saopštenju HRA.

Djeca su se, kako su dodali, predstavnicima Ombudsmana obraćala i neposredno, prilikom radionica održanih u školama.

„Djeca se žale na probleme u obrazovnom sistemu, da nisu uključena u odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču u školi i porodici, na učestali problem vršnjačkog nasilja, ali i nasilno ponašanje nastavnika, siromaštvo, problem nedovoljnog sadržaja za igru, rekreaciju i provođenje slobodnog vremena“, naveli su iz HRA.

Iz te organizacije su kazali da se djeca žale i na diskriminaciju i na različite oblike zlostavljanja, eksploatacije i zanemarivanja, navodeći da je stiglo i grupno pismo djece koje se tiče zaštite životne sredine.

Kako su podsjetili iz HRA, u oktobru i novembru ta organizacija sprovela je intenzivnu kampanju obavještavanja djece u svim osnovnim školama i javnim prostorima o tome kako da pišu Ombudsmanu, putem čitanja obavještenja u školama, dostavljanjem uramljenih postera osnovnim školama sa uputstvom za pisanje Ombudsmanu.

„Kampanju smo sproveli i isticanjem bilborda na javnim mjestima u gradovima, na radionicama u osnovnim školama u Kotoru, Pljevljima, Šavniku, Nikšiću, Danilovgradu i na Žabljaku, i na manifestaciji ”Parking Day” u Kotoru, koju je organizovao NVO EXPEDITIO“, naveli su iz HRA.

Prema njihovijm riječima, u okviru projekta je izrađen i strip Nevolje s Rokijem i druge priče o dječijim pravima, za djecu 6. i 7. razreda osnovne škole.

„Nacionalni savjet za obrazovanje bi uskoro trebalo da odluči o tome da li će ovaj strip dobiti odobrenje za upotrebu u školama. Ako se to dogodi, to će biti jedan od rijetkih primjera u svijetu da se strip koristi u nastavi kao pomoćno nastavno sredstvo“, kazali su iz HRA.

Ta organizacija i Institucija Zaštitnika ljudskih prava apelovale su na djecu da pišu Ombudsmanu o svemu što prepoznaju kao nepravdu i kršenje svojih prava na ombudsmandjeca@t-com.me ili adresu Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 1/A, 81000 Podgorica.

Projekat Djeco pišite Ombudsmanu su podržali UNICEF, Švajcarska ambasada i Britanska ambasada.

Bonus video: