HRA: Po Ustavu, izbor VDT-a je okončan i može samo da počne iznova

HRA će sjutra podnijeti inicijativu Ustavnom sudu da ispita ustavnost odredbe 178a Poslovnika
70 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Foto: Savo Prelević
Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2014. 16:19h

Akcija za ljudska prava smatra da je juče trebalo okončati proceduru izbora Vrhovnog državnog tužioca jer nijedan od kandidata/-kinja u drugom krugu nije dobio potrebnu tropetinsku većinu glasova, u skladu sa Ustavom, navode u HRA.

"Ponavljanje drugog kruga glasanja, u odnosu na kandidate koji su dobili najviše glasova, ali ne i potrebnu tropetinsku većinu, predviđeno je odredbom Poslovnika Skupštine koja nije u skladu sa Ustavom, navodi se u saopštenju te organizacije.

HRA će, kako su kazali, sjutra podnijeti inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore da ispita ustavnost odredbe 178a Poslovnika, kojom je očigledno izmijenjena Ustavom propisana procedura za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Poslanici ponovo nijesu izabrali VDT: Rodić ide u drugi krug >>>

"Amandman IV na Ustav Crne Gore, kojim je propisana procedura izbora Vrhovnog državnog tužioca, propisuje samo dva kruga glasanja, dok je odredbom 178a Poslovnika Skupštine Crne Gore, mimo Ustava, faktički uveden i treći krug", navode u HRA.

Tužilački savjet predložio Skupštini Branka Vučkovića za Vrhovnog državnog tužioca, ali on u prvom glasanju, 27. decembra 2013. godine, nije dobio dvotrećinsku većinu, pa se Skupština juče, 26. marta 2014. godine, u drugom glasanju, izjašnjavala o svih četvoro kandidata, od kojih je jedan/jedna trebalo da dobije tropetinsku većinu da bi bio izabran za VDT.

"Kako niko od kandidata/-kinja nije dobio potrebnu većinu u drugom krugu, prema Ustavu je procedura izbora okončana i jedino može početi iznova, raspisivanjem novog javnog konkursa za izbor VDT-a", navode u HRA.

Bonus video: