HRA podnijela izvještaj o primjeni PESK-a

Alternativni izvještaj nevladinih organizacija, kako su kazali, sadrži preko 100 preporuka, a u njemu je zaključuno da je situacija u Crnoj Gori, kada je u pitanju ostvarivanje i zaštita ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava zagarantovanih Paktom, loša, kao i da su „u naročito teškom položaju pripadnici marginalizovanih grupa“
92 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2014. 20:01h

Akcija za ljudska prava (HRA) podnijela je Komitetu Ujedinjenih nacija (UN) alternativni izvještaj 14 crnogorskih nevladinih organizacija o primjeni Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (PEKS), i on će, kako su najavili, biti objavljen u petak.

Komitet UN za ekonomska, socijalna i kuturna prava nakon razmatranja alternativnog izvještaja, državi upućuje svoje preporuke u vidu zaključnih zapažanja, a nevladine organizacije su izvještaj pripremile uoči predstojeće rasprave o Vladinom izvještaju o primjeni PESK-a, koja će biti održana narednog mjeseca u Ženevi.

Alternativni izvještaj nevladinih organizacija, kako su kazali, sadrži preko 100 preporuka, a u njemu je zaključuno da je situacija u Crnoj Gori, kada je u pitanju ostvarivanje i zaštita ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava zagarantovanih Paktom, loša, kao i da su „u naročito teškom položaju pripadnici marginalizovanih grupa“.

Nevladine organizacije, kako je saopšteno iz HRA, nijesu učestvovale u pripremi Vladinog izvještaja, uprkos tome što Komitet to podstiče.

„Komitet je u junu ove godine dodatno pitao Vladu da li je uključila i NVO u pripremu izvještaja. Ipak, ni nakon tog podsjećanja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije uključilo NVO u postupak izvještavanja“, navodi se u saopštenju.

Oni su najavili da će njihov, alternativni izvještaj, „u opštem interesu što kvalitetnije predstojeće rasprave pred Komitetom u Ženevi“, biti objavljen u petak, ali i dostavljen Ministarstvu rada i socijalnog staranja. U izradi alternativnog izvještaja su učestovali i Centar za demokratiju i ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Centar za monitoring i istraživanje, Centar za prava djeteta, Centar za ženska prava, Crnogorski ženski lobi, Građanska alijansa, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Prima, Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, Sigurna ženska kuća, Udruženje mladih sa hendikepom i Unija slobodnih sindikata.

Bonus video: