HRA: Potvrđeno da država ne smije da podržava policijsku torturu neozbiljnim istragama

"Ustavni sud je utvrdio da državno tužilaštvo nije ispunilo svoju obavezu prema domaćim i međunarodnim pravnim standardima da obezbijedi djelotvornu istragu policijske torture nad Martinovićem i da je dužno da tu obavezu ispuni", rekla je Prelević koja je za Martinovića podnijela ustavnu žalbu
89 pregleda 0 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2017. 16:18h

Ustavni sud usvojio je žalbu Milorada Martinovića, čime je potvrdio da država ne smije da podržava policijsku torturu neozbiljnim istragama, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Ustavni sud usvojio je danas ustavnu žalbu NVO Akcija za ljudska prava (HRA) zbog nedjelotvornosti istrage torture nad Miloradom Mijom Martinovićem u Podgorici 24. oktobra 2015. kada su ga pripadnici Specijalne policije brutalno pretukli nakon protesta Demokratskog fronta (DF).

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević je, povodom odluke Ustavnog suda da usvoji ustavnu žalbu Martinovića i utvrdi da je u slučaju policijske istrage prema njemu državno tužilaštvo sprovelo nedjelotvornu istragu ispod međunarodnog standarda zabrane mučenja, ocijenila da je Ustavni sud i ovom presudom potvrdio da država ne smije da podržava policijsku torturu neozbiljnim istragama.

"Ustavni sud je utvrdio da državno tužilaštvo nije ispunilo svoju obavezu prema domaćim i međunarodnim pravnim standardima da obezbijedi djelotvornu istragu policijske torture nad Martinovićem i da je dužno da tu obavezu ispuni", rekla je Prelević koja je za Martinovića podnijela ustavnu žalbu.

Kako je navela, poslije ove, sada već druge odluke kojom je Ustavni sud utvrdio da državno tužilaštvo nije sprovelo ozbiljnu istragu protiv pripadnika policije povodom policijske torture na podgoričkim ulicama poslije političkih protesta u oktobru 2015. godine, očekuju da se vrhovni državni tužilac izjasni o tim odlukama i saopšti što namjerava da preduzme da se sprovedu odluke Ustavnog suda.

"Očekujemo i da saopšti namjerava li da reformiše pristup državnih tužilaca istragama zloupotreba ovlašćenja u okviru policije", dodala je Prelević.

Ona je ocijenila da Ustavni sud na ovaj način stvara pozitivnu domaću praksu zaštite od torture, koju bi inače građani morali da ostvaruju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu ili Komitetom protiv torture Ujedinjenih nacija.

HRA će, kako je najavila Prelević, detaljnije komentarisati odluku Ustavnog suda kada ona bude objavljena u Službenom listu.

Bonus video: