HRA pozdravlja hapšenje Vukovića: Istragu usmjeriti i na nalogodavce

"Ohrabrujuće je to što je policija saopštila da raspolaže dovoljnim materijalnim dokazima i bi ovaj slučaj mogla ubrzo i potpuno rasvijetliti"
1247 pregleda 3 komentar(a)
HRA, Foto: HRA, HRA, HRA
HRA, Foto: HRA, HRA, HRA
Ažurirano: 25.10.2019. 16:56h

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja identifikaciju i hapšenje osobe koja se sumnjiči da je jedan od trojice izvršilaca napada na književnika Jevrema Brkovića i ubistva njegovog prijatelja Srđana Vojičića iz 2006. godine.

Zbog ovog zločina uhapšen je Željko Vuković iz Podgorice.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je da postoje dokazi iz kojih proizilazi da osumnjičeni Vuković nije direktni izvršilac ubistva Vojičića.

"HRA je kontinuirano podsjećala na ovaj nekažnjeni zločin prema književniku i njegovom pratiocu zajedno sa napadima na novinare, zato što se pretpostavljalo da je motiv za napad bila kritika vlasti koju je Brković objavio u svom romanu. Kao takav, ovaj slučaj je jedan od najtežih nerasvijetljenih slučajeva nasilja prema kritičarima vlasti koji je ugrožavao ostvarivanje slobode izražavanja u Crnoj Gori", istakli su iz HRA.

Iz te NVO su dodali da za procesuiranje svih odgovornih za zločin još uvijek nije kasno.

"Ohrabrujuće je to što je policija saopštila da raspolaže dovoljnim materijalnim dokazima i bi ovaj slučaj mogla ubrzo i potpuno rasvijetliti. Međutim, imajući u vidu da je ubistvo glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića iz 2004. godine nerasvijetljeno i do danas, iako je jedan saizvršilac okrivljen, procesuiran i osuđen, podsjećamo da evropski standardi ljudskih prava zahtijevaju da istraga osim neposrednih izvršilaca bude usmjerena i na nalogodavce zločina. Dosadašnje procesuiranje jednog izvršioca ubistva Jovanovića, pored toga što nije dovelo do otkrivanja njegovih saizvršilaca, nije otkrilo ni motiv ubistva, iako javnost pretpostavlja da je ubistvo bilo naručeno i da iza njega postoji bar jedan nalogodavac", navodi se u saopštenju HRA.

Navode i da je Evropski sud za ljudska prava više puta u svojoj praksi naglašavao značaj usmjeravanja istrage i na nalogodavce, da bi policija i tužilaštvo obezbijedili povjerenje javnosti i spriječili utisak o njihovoj povezanosti za izvršiocima zločina ili o toleranciji zločina.

HRA je u posljednjem izvještaju o napadima na novinare u Crnoj Gori objavila i pregled tada raspoloživih činjenica o slučaju napada na Brkovića i ubistvu Vojičića: http://www.hraction.org/wp-content/uploads/IZVJESTAJ-Procesuiranje_napada_na_novinare_02-11-2016.pdf

Bonus video: