HRA: Šta je sa Komisijom za ispitivanje rada tužilaca?

U organizaciji su naglasili da šturo odbacivanje krivične prijave bez uvjerljivog obrazloženja može samo da doprinese urušavanju povjerenja javnosti u nezavisan i nepristrasan rad Državnog tužilaštva
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2014. 17:22h

Akcija za ljudska prava (HRA) tražila je juče od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da obavijesti javnost da li je formirao Komisiju za ispitivanje rada državnih tužilaca u spornim predmetima, te, ukoliko jeste, kada se može očekivati da ona objavi svoj izvještaj.

U saopštenju HRA ističe se da jue ta NVO podsjetila Stankovića da postoji 12 spornih slučajeva, među kojima je i neistražena torture nad Ibrahimom Čikićem i drugim pripadnicima SDA 1994. godine.

Ta NVO od Stankovića još traži i da obezbijedi da državni tužioci usvoje proaktivniji pristup istragama navoda o policijskom zlostavljanju da nijedan slučaj ne bi prošao neprimijećeno i nekažnjeno.

Osnovni sud u Bijelom Polju donio je nedavno presudu kojom je Čikić obavezan da plati četiri hiljade eura kao naknadu za duševne bolove bivšem upravniku bjelopoljskog zatvora Luki Bulatoviću i zatvorskom doktoru Tomu Karišiku, jer ih je spominjao u knjizi „Gdje sunce ne grije“, u kojoj je Čikić opisao sve strahote koje su Bošnjaci doživjeli u zatvoru u Bijelom Polju, početkom '90-ih godina. I sam Ibrahim Čikić doživio je užase u Crnoj Gori samo zbog toga jer je Bošnjak.

“Izrazili smo zabrinutost zbog toga što je državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koja je nedavno podnijeta zbog istog slučaja bez obrazloženja i apelovali da VDT objavi zašto je prijava odbačena, odnosno koje je radnje preduzelo da bi zaključilo da 'nema osnova za krivično gonjenje bilo koga i za bilo koje krivično djelo' povodom tog slučaja. Naglasili smo da šturo odbacivanje krivične prijave bez uvjerljivog obrazloženja može samo da doprinese urušavanju povjerenja javnosti u nezavisan i nepristrasan rad državnog tužilaštva”, saopšteno je iz HRA.

Bonus video: