HRA: Tužilaštvo nepravedno prema demonstrantima

Iz HRA apelovali su na pravosudne organe da u nastavku procesuiranja obezbijede neselektivnu primjenu prava
2 komentar(a)
Protest, Marko Milačić, Boban Batrićević, Hapšenje, Foto: Zoran Đurić
Protest, Marko Milačić, Boban Batrićević, Hapšenje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.02.2014. 17:55h

U Akciji za ljudska prava (HRA) izrazili su zabrinutost za poštovanje vladavine prava, zbog odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da krivično goni i dva dana drži zatvorene devet građana koji su usubotu protestovali sjedenjem na pločniku.

Iz HRA su kazali da građani na taj način nisu ugrožavali policajce, niti su uništavali tuđu imovinu.

U saopštenju te organizacije navodi se da zabrinjava i to što je posle protesta na kojima je povrijeđeno devet službenika policije, od kojih jedan teže, do danas samo jedna osoba uhapšena i osumnjičena za krivično djelo ”Napad na službeno lice“.

"Zabrinjava i to što je posle protesta na kojima je povrijeđeno devet službenika policije, od kojih jedan teže, do danas samo jedna osoba uhapšena i osumnjičena za krivično djelo ”Napad na službeno lice“

“Odluke državnog tužilaštva upozoravaju na nepravednu strogoću prema demonstrantima koji protestuju nenasilno. Podsjećamo da je i epilog procesuiranja incidenata na obje parade ponosa bio samo prekršajno gonjenje demonstranata, iako su brojni kamenicama fizički napadali i povrijeđivali učesnike parade u Budvi, odnosno napadače na policajce koji su obezbjeđivali paradu u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

U HRA smatraju i da je odlukama Osnovnog državnog tužilaštva i istražnog sudije Osnovnog suda u Podgorici prekršeno ljudsko pravo na slobodu ličnosti pripadnika grupe građana koji su uhapšeni zbog protesta u vidu sjedenja na pločniku, odnosno sumnje da su izvršili krivično djelo ”Nepostupanje po naredbi za udaljavanje”.

U toj organizaciji očekuju da se u postupcima pred Građanskim savjetom za kontrolu rada policije, po pritužbi u okviru ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno pred sudom, ispitaju svi navodi o kršenju prava te grupe demonstranata u odnosu na njihov tretman prilikom hapšenja i zadržavanja u policiji.

Iz HRA su ukazali da, u odnosu na poštovanje ljudskog prava na slobodu, posebno zabrinjava činjenica da je zamjenik tužioca u Podgorici odluku da liši slobode 48 sati pripadnike grupe nenasilnih demonstranata zasnovao na činjenici da je ”neformalna grupa građana i za naredni dan zakazala protest na istom mjestu, a nije razmatrao ozbiljnost optužbe, raniju osuđivanost ili ličnost onih koji su uhapšeni u skladu s evropskim standardima".

“Sudeći po zapisnicima o saslušanju, Zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici je pojedine učesnike protesta (Bobana Batrićevića i Nina Zilića, u čije smo zapisnike imali uvid), saslušao i odredio njihovo dalje zadržavanje nakon isteka roka od 12 sati od njihovog hapšenja, iako su tada, shodno članu 264 st. 3 ZKP-a, morali biti pušteni na slobodu”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su saopštili da su se od nedjelje očekivale informacije o odluci nadležnog istražnog sudije Osnovnog suda u Podgorici po žalbi zadržanih lica protiv odluke državnog tužioca o njihovom zadržavanju.

“Pa posebno zabrinjava saopštenje advokata Aleksandra Đurišića da mu je Osnovni sud u Podgorici odluku istražnog sudije dostavio tek u utorak. To dovodi u pitanje smisao zakonske odredbe po kojoj sud po žalbi mora da odluči hitno, u roku od četiri časa, i podstiče sumnju da odluka i nije donijeta u zakonskom roku”, dodaje se u saopštenju.

Iz HRA apelovali su na pravosudne organe da u nastavku procesuiranja događaja u vezi protesta u subotu obezbijede neselektivnu primjenu prava i zaštite ljudska prava u skladu sa evropskim standardima.

Iz HRA apelovali su na pravosudne organe da u nastavku procesuiranja događaja u vezi protesta u subotu obezbijede neselektivnu primjenu prava i zaštite ljudska prava

“Apelujemo da se spriječi strožije tretiranje onih koji svoj protest saopštavaju nenasilno, od onih koji fizički napadaju službena lica u vršenju ovlašćenja i pri tom im i nanose povrede i uništavaju imovinu”, kaže se u saopštenju.

Oni su ukazali da državno tužilaštvo nije našlo za shodno da javnost obavijesti putem zvaničnog saopštenja svim medijima i na svojoj internet stranici o svom postupanju povodom incidenata u vezi posljednjeg protesta u Podgorici, koji predstavlja događaj od posebnog javnog interesa.

Iz HRA je saopšteno da netransparentnost državnog tužilaštva u vidu neobjavljivanja saopštenja i neodržavanja redovnih konferencija za štampu primorava novinare da odluke o važnim pitanjima prikupljaju putem ličnih veza.

“A to ne doprinosi objektivnom informisanju javnosti, a ni principu jednakog postupanja prema svim medijima”, kazali su iz te organizacije.

Bonus video: