HRA: VDT da pokrene postupak odgovornosti tužilaca

Kako je saopšteno iz HRA, ta nevladina organizacija je u utorak obavijestila pismom Stankovića o 12 slučajeva kršenja ljudskih prava koji nisu ni istraženi ni kažnjeni
5 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2014. 14:14h

Akcija za ljudska prava (HRA) očekuje da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti tužilaca zbog neprofesionalne istrage u 12 slučajeva kršenja ljudskih prava i time, kako su naveli, počne proces reformi u Državnom tužilaštvu. Kako je saopšteno iz HRA, ta nevladina organizacija je u utorak obavijestila pismom Stankovića o 12 slučajeva kršenja ljudskih prava koji nisu ni istraženi ni kažnjeni zbog neprofesionalnog postupanja državnih tužilaca. „Radi se o slučajevima dobro poznatim javnosti. Izostanak istrage i kažnjavanja odgovornih u ovim slučajevima direktno podriva povjerenje u postojanje vladavine prava u Crnoj Gori i ohrabruje dalja kršenja ljudskih prava“, kaže se u saopštenju HRA. Oni su kazali da su obavjestili Stankovića, koji predsjedava i Tužilačkim savjetom, da je HRA još u maju 2012. o istim slučajevima obavijestila Tužilački savjet, kojim je predsjedavala tadašnja VDT, Ranka Čarapić, zahtijevajući utvrđivanje odgovornosti tužilaca. „Tužilački savjet nikada nije na bilo koji način odgovorio na ovo pismo, niti je pokrenut bilo kakav postupak za utvrđivanje odgovornosti bilo kog od tužioca koji su postupali u ovim predmetima“, kazali su iz HRA. HRA se, kako se navodi, u kontinuitetu zalaže za djelotvorne istrage svih navedenih slučajeva. „Tako da se ne može govoriti o tome da o njima nisu bili obaviješteni odgovorni vrhovni državni tužioci, Ranka Čarapić, odnosno Veselin Vučković, koji je obavljao dužnost vršioca dužnosti VDT-a i imao sva ovlašćenja“, naveli su iz HRA.

Kako su podsjetili, oni su se za odgovore na tražene informacije o procesuiranju ovih slučajeva borili u postupku za pristup informacijama dvije godine, od maja 2010. do aprila 2012. „Od 12 pitanja, drzžavno tužilaštvo nije odgovorilo na tri, u vezi istrage navoda o nezakonitom prisluškivanju sudija Visšeg suda u Podgorici, istrage navoda o zlostavljanju Ibrahima Č;ikića i ostalih pripadnika SDA 1994, i prijava zbog zlostavljanja lica koja su okrivljena u akciji ”Orlov let”“, precizirali su iz HRA. Kako su naveli, nije odgovoreno ni da li su u istrazi napada na novinara Tufika Softića saslušane osobe za koje je ukazao policiji da su mu prijetile, kao ni da li su istraživani navodi novinara Mladena Stojovića o fudbalskoj mafiji u Crnoj Gori, poslije napada na njega. „I iz ostalih odgovora je očigledno da tužioci nijesu postupili adekvatno", smatraju u HRA. Oni su ukazali da su, pored domaće javnosti i medija, mnogi od ovih slučajeva izazvali i pažnju međunarodne javnosti. „Slučaj nedjelotvorne istrage, prijava zlostavljanja lica lišenih slobode u policijskoj akciji Orlov let nalazi se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, kazali su iz HRA. Prema njihovim riječima, iako je Tužilački savjet nadležan da disciplinski kazni ili razriješi državnog tužioca, do danas, kako su naveli, nijedan takav postupak nije pokrenut pred tim tijelom protiv nekog tužioca zbog nedjelotvornog rada u slučajevima kršenja ljudskih prava. HRA smatra da pozivanje državnog tužilaštva na to da u pojedinim predmetima policija nije postupala po nalogu tužilaštva, što ih je onemogućavalo da sprovedu djelotvornu istragu, nije opravdanje za tužilaštvo, „jer su državni tužioci imali i imaju mehanizme kojim bi „primorali“ policiju da radi svoj posao, da su to htjeli“.

Bonus video: