HRA zbog objavljivanja podataka osoba u samoizolaciji pisala Specijalnim izvjestiocima UN za ljudska prava

"U pismu smo ukazali da je ovaj postupak protivan međunarodnom minimalnom standardu prava na privatnost"
2362 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Akcija za ljudska prava (HRA) obavijestila je Specijalne izvjestioce Ujedinjenih nacija o pravu na fizičko i mentalno zdravlje i pravu na privatnost o mjeri javnog objavljivanja ličnih podataka osoba kojima je izdato rješenje o samoizolaciji.

Iz HRA podsjećaju da je ovu mjeru, u cilju suzbijanja virusa COVID-19, Nacionalno koordinaciono tijelo za suzbijanje zaraznih bolesti Vlade Crne Gore sprovelo uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, i do sada objavilo imena i adrese preko 1.800 ljudi.

"U pismu smo ukazali da je ovaj postupak protivan međunarodnom minimalnom standardu prava na privatnost. Mjera Vlade je uslijedila nakon što su izvjestioci UN u zajedničkoj izjavi 16. marta 2020. godine, pozvali sve države članice da izbjegavaju prekoračenje vanrednih mjera u odgovoru na pandemiju koronavirusa. Pozvali smo specijalne izvjestioce da se obrate Vladi Crne Gore i posavjetuju je da prekine s ovom praksom kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Pismo izvjestiocima je dostupno na sajtu HRA.

Bonus video: