Hraniteljska porodica mora zamijeniti dom u Bijeloj

Stručnjaci na konferenciji u Pržnu upozorili da je potrebno napustiti praksu smještanja djece u institucije
5 komentar(a)
konferencija Pržno, Foto: UNDP
konferencija Pržno, Foto: UNDP
Ažurirano: 17.07.2013. 19:29h

Smještanje djece svih uzrasta u instituciju ima posljedice na njihov psiho-fizički razvoj, zbog čega se ta praksa mora napuštati, ocijenjeno je na konferenciji o deinstitucionalizaciji djece koju je u Pržnu kod Budve organizovao UNICEF.

Deinstitucionalizacija podrazumijeva da se djeci obezbijedi porodično okruženje kod hraniteljskih porodica, u kućama za manje grupe djece ili dnevnim centrima, umjesto da se o njima stara ustanova.

Ministar rada i socijalnog staranja Predgrad Bošković rekao je da je Crna Gora napravila značajan iskorak u reformi sistema dječje i socijalne zaštite, usvojivši brojnu zakonsku regulativu, ali da je u toku i reforma na terenu, koja će, između ostalog, podrazumijevati i transformaciju dječjeg doma u Bijeloj.

“Treba raditi na prevenciji dolaska u institucije, kako bi se promijenila dugogodišnja praksa”

Prema podacima koji su saopšteni na konferenciji, u Dječjem domu Mladost u Bijeloj prošle godine je bilo smješteno 122 djece, od toga 20 mlađe od tri godine. Godinu ranije ukupno je bilo 117 djece i 19 mlađe od tri godine.

Šef katedre za forenzičku psihologiju i dječije zdravlje na Univerzitetu u Notingemu Kevin Braun kazao je da su brojni efekti institucionalizacije koji utiču na djecu svih uzrasta.

“Kod djece do tri godine efekti su pogubni kada je u pitanju fizički razvoj, jer će ta djeca biti niža od druge djece, a takođe i na intelektualni i emotivni, jer se mreže u mozgu neće uspostaviti na pravi način, pa će imati otežano razvijanje govora”, kazao je Braun.

Nakon boravka u instituciji, djeca starija od tri godine, prema riječima Brauna, imaće otežanu sposobnost socijalnog i emocionalnog vezivanja za druge ljude, a postaju i ranjivi kada je u pitanju eskploatacija i iskorišćavanje.

“Za tinejdžere vrlo je vjerovatno da će postati ili asocijalni ili nasilni i poći u kriminal”, kazao je Braun.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Benžamin Perks rekao je da studije pokazuju da smještanje djece u institucije nije prihvatljivo i da utiče na njihov razvoj.

“Razarajuće je za djecu mlađu od tri godine i utiče na njihov kasniji razvoj”, rekao je on, napominjući da UNICEF podržava alternativne servise, ali je naglasio da razvijanje tih servisa zahtijeva angažovanje brojnih sektora društva.

Regionalna predstavnica Kancelarije visokog komesara za ljudska prava Marija Rauš rekla je da period u kome je potrebno izvršiti deinstitucionalizaciju zavisi od spremnosti društva da prihvati osobe koje su živjele u ustanovama.

“Treba raditi na prevenciji dolaska u institucije, kako bi se promijenila dugogodišnja praksa”, kazala je Rmuš.

Bonus video: