Hrapović doveo Milovana Vujovića u Ministarstvo

Vujović je utvrdio da su pare trošene namjenski u Fondu koji je šest godina vodio Hrapović, nakon što ga je Šegrt poslao u kontrolu
360 pregleda 3 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2016. 21:03h

Doskorašnji glavni budžetski ministar Milovan Vujović imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

Vujovića je nedavno imenovala Vlada, na predlog ministra Kenana Hrapovića.

Vujović je početkom godine kontrolisao poslovanje Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), na čijem je čelu Hrapović bio šest godina, i utvrdio da su pare trošene namjenski i zakonito.

Vujovićeva kontrola uslijedila je nakon što je donedavni ministar zdravlja Budimir Šegrt tražio da se ispita poslovanje FZO i Hrapovića.

Inspektor je zaključio da su dugovi FZO nastali zbog toga što su realne potrebe bile iznad onoga što je država opredijelila budžetom.

Nakon kontrole, Šegrt je tvrdio da Vujović nije uradio posao kako treba.

Šegrt je tvrdio da Vujović nije uradio posao kako treba

On je tada kazao da “ono što je bio predmet ili nalog inspekcije kroz taj izvještaj nije tretirano”, zbog čega dokument doživljava manje bitnim.

“Vi znate da se svaki posao može uraditi dobro, izuzetno dobro ili loše. Mi iz Ministarstva zdravlja smo naveli specifikaciju koju treba pratiti i komentarisati, a nikada mi nije palo na pamet da kažem da je neko stavio nešto u džep ili zloupotrijebio”, rekao je ranije Šegrt Atlas televiziji.

Na pitanje gdje je uočio da se novac neracionalno troši, Šegrt je tada odgovorio da su u pitanju tri oblasti - potrošnja ljekova, troškovi bolovanja i slanje pacijenata na liječenje u inostranstvo.

Hrapović je nakon toga saopštio da ga čude ocjene ministra zdravlja da glavni budžetski inspektor nije uradio posao kako treba.

“Hoćemo da vjerujemo da to nezadovoljstvo zbog nalaza glavnog budžetskog inspektora nije odraz činjenice da je inspektor u svom nalazu jasno konstatovao da FZO odobrena budžetska sredstva koristi namjenski i zakonito”.

Sukob između Šegrta i Hrapovića kulminirao je kada je tadašnji ministar zdravlja javno optužio čelnika FZO da je, mimo saglasnosti pretpostavljenih, sklapao i obnavljao ugovore sa inostranim klinikama “Miloš” i “Acibadem”.

Hrapović je, između ostalog, poručio da mu se Šegrt sveti, jer je FZO kontrolom spriječio isplatu 190.000 eura neopravdanih faktura u bolnici Meljine, koju je Šegrt vodio do aprila prošle godine.

Šegrt (DPS) u aprilu ove godine nije predložio Vladi da imenuje Hrapovića (SD) za čelnika Fonda.

Osam mjeseci kasnije, Hrapović je dobio funkciju ministra zdravlja u novoj Vladi Duška Markovića.

Do nagomilanih problema došlo zbog manjka znanja i novca

Analiza FZO, na čijem je čelu Sead Čirgić (SD), pokazala je da je do nagomilanih problema u zdravstvu došlo zbog nedovoljnog nivoa znanja menadžera i što ne postoji sistemski pristup u rješavanju problema .

U Programu sanacije finansija zdravstvenog sistema piše da je budžet u svakoj godini utvrđen u iznosu koji je značajno niži u odnosu na zahtijevana sredstva, a izuzetak je bila 2015. Navodi se, između ostalog, da rashodi u zdravstvu od 2010. godine nijesu bili niži od 176 miliona, a budžet nikada veći od 171 miliona, što je dovelo do kumuliranja dugova.

Rebalansom budžeta za 2016. godinu u iznosu od 47,3 miliona eura, oko 40 je opredijeljeno za tekuće troškove i izmirivanje dugova FZO i bolnica.

Analiza je pokazala da su građani za dugove u zdravstvu od 2010. izdvojili i dodatnih 69 miliona eura.

Bonus video: