Hrapović potpisan Memorandum o saradnji sa Kubom

Memorandum, između ostalog, predstavlja osnov za mobilnost studenata, zdravstvenih radnika i razvoj sistema kroz edukacije, razmjenu iskustava i dobrih praksi na svim nivoima zdravstvene zaštite...
368 pregleda 0 komentar(a)
Hrapović na zasijedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, Foto: Mzd.gov.me
Hrapović na zasijedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, Foto: Mzd.gov.me

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Kube Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka između dvije države.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je Memoradnum potpisan u Ženevi, na zasijedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz tog resora su objasnili da je potpisivanje memoranduma iniciralo resorno ministarstvo Kube.

Memorandum, kako su kazali, predstavlja osnov za mobilnost studenata, zdravstvenih radnika i razvoj sistema kroz edukacije, razmjenu iskustava i dobrih praksi na svim nivoima zdravstvene zaštite, kao i u dijelu razvoja politika i istraživanja u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, te promociju zdravstvenog turizma.

Navodi se da su Hrapović i Portal razmijenili iskustva u dijelu rezultata sprovedenih reformi, kao i planove razvoja zdravstvenih sistema.

"Zaključeno je da krajnji cilj aktivnosti i reformi trebaju biti usmjerene na dalje smanjenje stope smrtnosti djece mlađe od pet godina, iako su Kuba (četiri smrti na hiljadu živorođene djece, i Crna Gora 2,7 na hiljadu zivorođene, države koje imaju među najnižim stopama smrtnosti, koje su značajno niže od globalnog prosjeka koji iznosi 29 smrti na hiljadu živorođene djece u 2017 godini", kaže se u saopštenju.

Hrapović i Portal razgovarali su i o programu tretmana za liječenje kancera koji sprovodi kubanska medicina.

"Kubanski naučnici u biotehnologiji su napravili veoma važan doprinos u razvoju novih metoda prevencije i liječenja kancera, koji imaju za cilj transformacije iz smrtonosne bolesti u hroničnu bolest", podsjetili su iz Ministarstva.

Hrapović je, kako su rekli, kazao da je zadovoljan što Vlada Kube prepoznaje značaj inovacija u zdravstvu, kao i nadu u dobru saradnju tokom svih istraživanja koji su na naprednom nivou na Kubi, uz učešće i crnogorskih ljekara.

Bonus video: