Hrvatska pozajmljuje vakcine Crnoj Gori

Nakon tri neuspjela pokušaja javne nabavke, naredne sedmice stiže pozajmica od 8.000 doza lijeka protiv hepatitisa B
5513 pregleda 3 komentar(a)
Vakcine od marta nema u domovima zdravlja, Foto: Shuttestock
Vakcine od marta nema u domovima zdravlja, Foto: Shuttestock

Iz Hrvatske će naredne sedmice stići 8.000 doza vakcine protiv hepatitisa B, bez koje je crnogorski zdravstveni sistem ostao u martu ove godine.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će Hrvatska vakcinu poslati u vidu pozajmice apotekarskoj ustanovi “Montefarm” i da će odmah da bude distribuirana domovima zdravlja.

Količina vakcine koju Hrvatska pozajmljuje Crnoj Gori trebalo bi da bude dovoljna do kraja ove godine.

Vakcina protiv hepatitisa B je obavezna i daje se djeci u tri doze. Prva se daje već u uzrastu novorođenčeta, druga nakon mjesec, treća pola godine poslije prve doze. Protiv hepatitisa B vakcinišu se i dvanaestogodišnjaci.

Više roditelja “Vijestima” se žalilo krajem aprila, pred upis u vrtiće, tvrdeći da djecu ne mogu vakcinisati i da se imunizacija odlaže. Pojedini roditelji kazali su i da djeca moraju da idu u Dubrovnik kako bi primili vakcinu protiv hepatitisa B, jer je to uslov da bi mogli da putuju u Sjedinjene Američke Države.

U martu i prvoj polovini aprilu bila je i nestašica vakcine pentaksim, kojom se bebe štite od pet bolesti - difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa tipa B.

Montefarm, zadužen za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, vakcinu protiv hepatitisa B tražio je više puta preko tendera.

Iz te ustanove u drugoj polovini aprila “Vijestima” su rekli da su vakcine protiv hepatitisa B tražili dva puta putem tendera, ali da ni na jednom nije bilo ispravnih ponuda. Nakon toga, raspisana je nova tenderska procedura po hitnom postupku. Tražena je vakcina protiv hepatitisa B za djecu i odrasle u vrijednosti od 139.801 i 23.868 eura na godišnjem nivou, a predviđeno je sklapanje ugovora na period od tri godine.

Prema informacijama sa sajta Uprave za javne nabavke, vakcinu protiv hepatitisa B za djecu i odrasle tada je ponudila kompanija “Glosarij”, ali je njihova ponuda ocijenjena kao neispravna. Naime, “Glosarij” je izjavio da bi prva isporuka vakcine bila 15. oktobra, što nije prihvaćeno. “Montefarm” je tražio da se isporuka vakcine obavlja sukcesivno, u roku od 90 dana od dana narudžbe.

Iz Udruženja Roditelji ranije su “Vijestima” kazali da se dešavalo da fale vakcine za djecu i prethodnih godina, dok se, sa druge strane, vodi kampanja za vakcinaciju.

“To nije u saglasju. Smatram da bi nadležni trebalo da povedu računa o zdravlju djece, a kao i drugo zbog kampanje. Imamo situaciju da se roditelji procesuiraju i kažnjavaju zbog odbijanja da vakcinišu djecu, a šta se dešava kada vakcina nema u domu zdravlja”, ocijenile je izvršna direktorka tog udruženja Kristina Mihailović.

Pedijatri odlažu vakcinaciju, ali to navodno ne ugrožava zdravlje djece

Roditelji, kao i zaposleni u domovima zdravlja, potvrdili su “Vijestima” da vakcine nema već četiri mjeseca i da pedijatri odlažu vakcinaciju. Zbog odlaganja vakcinacije, kako su saopštili nezvanično u više zdravstvenih ustanova, nije ugroženo zdravlje djece.

Bonus video: