Hrvatska šalje helikopter na ispomoć Crnoj Gori

Helikopteri iz Slovenije i Grčke, koji su od 14. februara učestvovali u akcijama pomoći crnogorskom stanovništvu, danas su se vratili u svoje baze u matičnim zemljama
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 20:00h

Hrvatska vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o slanju helikoptera Mi-8 sa dvije posade u kojima je osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Crnu Goru na tri dana u okviru humanitarne pomoći.

Kako prenose hrvatski mediji Vlada je odluku donijela na osnovu zakona o Vladi, odbrani i učestvovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Helikopteri iz Slovenije i Grčke vratili se u svoje baze

Helikopteri iz Slovenije i Grčke, koji su od 14. februara učestvovali u akcijama pomoći crnogorskom stanovništvu, danas su se vratili u svoje baze u matičnim zemljama.

Ispraćaju slovenačke i grčke ekipe, kako je saopšteno, prisustvovali su ministar odbrane Boro Vučinić, načelnik General-štaba viceadmiral Dragan Samardžić, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič i ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori Emanuel Papadogiorgakis.

Tokom četiri dana, slovenački helikopter obavio je 35 letova, tokom kojih je evakuisao i prevezao 49 osoba, te dostavio 2.830 kilograma hrane u različite djelove Crne Gore.

Istovremeno helikopter grčke vojske je obavio 21 let, tokom kojih je prevezao 40 osoba i dostavio 2.770 kilograma hrane u područja zavijana snijegom.

Bonus video: