Hrvatski kapetani traže "Jadran" - "najpoznatiji hrvatski školski brod"

"U Crnoj Gori su brodovi samo umirali, a nikada se nisu gradili", tvrdi kapetan Stjepan Bernardić
76 pregleda 103 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.07.2013. 07:38h

Trojica od ukupno šest bivših komandanata školskog broda Jugoslovenske ratne mornarice, jedrenjaka „Jadran“ koji danas žive u Hrvatskoj, oštro su kritikovali državni vrh te države zbog njegovog nedovoljnog zalaganja da „najpoznatiji hrvatski školski brod“ vrate u tu državu.

Splitski dnevnik „Slobodna Dalmacija“ objavio je prekjuče osvrt na „Jadran“ i njegovu sudbinu, podvlačeći tezu da je taj brod JRM „1990. otela iz njegove matične luke Split“, te da brod od 2006. pripada Mornarici Vojske Crne Gore.

„Premda nikad u povijesti nisu izgradili doslovce niti jedan brod, bilo vojni, bilo trgovački, Crnogorci se, za razliku od Hrvata, znaju dičiti pomorskom poviješću i slavnim brodovima. Makar ta povijest i brodovi “nijesu” baš njihovi. Crna Gora je, podsjetimo, izlaz na more dobila tek 1878. na Berlinskom kongresu”, piše “Slobodna Dalmacija” koja potom donosi i izjave tri bivša komandanta starog jedrenjaka koji su njime zapovjedali u nekadašnjoj JRM – penzionisanih kapetana bojnog broda Stipa Lakoša, Anđelka Medića i Stjepana Bernardića.

“Predsjednik Josipović, takođe Dalmatinac, ima visok ugled u Evropi i regiji. Čini mi se da bez njegova angažmana od povratka broda neće biti ništa. To je pitanje koje se samo na najvišim državničkim razinama može riješiti”, kazao je Medić, dok Stjepan Bernardić koji je 1991. iz JRM prešao u Hrvatsku ratnu mornaricu naglašava da se “Jadran” u 80 godina svoje istorije nikada nije nasukao “osim kada su ga prije dvije godine uspjeli nasukati Crnogorci”.

“U Crnoj Gori su brodovi samo umirali, a nikada se nisu gradili. Čini mi se da je najveći problem u našem Ministarstvu vanjskih poslova”, rekao je Bernardić splitskom dnevniku.

Tivat je “Jadranu” 16. jula 1933. bio prva luka u domovini – Kraljevini Jugoslaviji, u koju je novi brod stigao iz Njemačke. Kada je brod uplovio, dočekali su ga hidroavioni Pomorskog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, barke mještana Boke i brodovi Kraljevske mornarice koji su se zatekli u tivatskom Arsenalu. Ipak, u tekstu “Slobodne Dalmacije” piše da je u Tivtu “Jadran” „samo očišćen i ispražnjen od otpadnih voda s putovanja”.

Netačno je i da je “Jadran” “ulickan i sređen, pa nekoliko dana poslije uplovio u Split”. Brod je iz Tivta za Split otišao tek 5. septembra 1933. da bi sljedećeg dana u splitskoj luci (na rođendan jugoslovenskog prestolonasljednika Petra II Karađorđevića) na velikoj ceremoniji, bio formalno predat Kraljevskoj mornarici Jugoslavije. U njenu Flotnu listu međutim, brod je zvanično upisan 19. avgusta 1933. u Tivtu.

Bonus video: