HRW: Optužbe na račun Jova Martinovića - ruganje slobodi medija u Crnoj Gori

Novinari iz Ekonomista, Fajnenšel tajmsa Zidojče cajtunga i Vajsa koji su radili sa Jovom Martinovićem stali su u njegovu odbranu, navodeći da je on oličenje integriteta i profesionalnosti
104 pregleda 3 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 04.11.2016. 10:13h

Držanje godinu dana u pritvoru crnogorskog novinara Jova Martinovića postavlja brojna pitanja o posvećenosti Crne Gore slobodi medija, piše danas organizacija Human Rights Watch (HRW).

U tekstu "Mockery of Press Freedom in Montenegro" (Ruganje sa slobodom medija u Crnoj Gori) koji potpisuje Fred Abrahams piše da na suđenju Martinoviću koje je počelo prošle nedjelje nije učinjeno ništa da se smanji ta zabrinutost.

U tekstu se dalje navodi da su vlasti uhapsile istraživačkog novinara poznatog po otkrivanju organizovanog kriminala u oktobru 2015. godine sa još 16 drugih osoba i optužile ga za šverc droge.

Novinari iz Ekonomista, Fajnenšel tajmsa Zidojče cajtunga i Vajsa koji su radili sa njim stali su u njegovu odbranu, navodeći da je on oličenje integriteta i profesionalnosti.

Martinović je, piše dalje u tekstu, od početka suđenja tvrdio da je vrijeme sa kriminalnom grupom provodio zato što je radio kao novinar.

Do danas, dokazi protiv Martinovića koje je iznijela zamjenica specijalnog tužioca Mira Samardžić su slabi, piše u tekstu HRW-a i dodaje se da ona ima samo izjave dvije osobe optužene zajedno s Martinovićem kojima prijete zatvorske kazne i imaju interes da sarađuju s tužilaštvom.

Samardžić takođe posjeduje telefonske razgovore između navodnog člana bande Duška Martinovića (nije u srodstvu s Jovom), a advokati odbrane tvrde da su pročitali transkripte tih razgovora i da tamo nema ničega što inkriminiše Jova.

Tokom prvog suđenja održanog 27. oktobra, Duško Martinović je rekao da je njegova veza sa Jovom bila čisto novinarske prirode, jer je Jovo htio da napravi dokumentarac o bandi "Pink panter" koja se bavila krađom nakita.

U tekstu piše i da je tužiteljka ignorisala pozive grupa koje se bave borbom za slobodu štampe i ljudska prava da se Jovo oslobodi uz kauciju.

Suđenje samo po sebi izuzetno zabrinjava kada se radi o slobodi izražavanja. Zajedno sa mnoštvom tužbi za klevetu i nekažnjivosti napada na novinare, Crna Gora izgleda kao država koja odbacuje svoje obaveze da poštuje medijske slobode, ističe se u tekstu.

Kao država koja želi da postane članica EU, Crna Gora mora da uspostavi standarde u slobodi izražavanja. Evropska komisjija bi trebala da pokrene ovo pitanje u pregovorima o pristupanju i da osigura da novinari kao što je Jovo Martinović mogu da rade svoj posao.

Bonus video: