I brat Srđana Milića hoće hotel "Park" i vile

348 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2014. 13:14h

Za kupovinu jedne od najatraktivnijh lokacija u Budvi, zemljišnog kompleksa od 25 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu uz Slovensku plažu, ispod rta Zavala, gdje se nalazi oronuli hotel „Park“, zainteresovano je 10 domaćih biznismena i kompanija iz Srbije i Velike Britanije.

Na spisku zainteresovanih, koji su na adresu Agencije za privatizaciju Srbije dostavili pisma o namjerama da privatizuju beogradsko preduzeće “Epsturs”, je i Budvanin Saša Milić, brat lidera SNP-a Srđana Milića. Među zainteresovanim su i agencija za prodaju nekretnina “Perjanik” iz Budve, kompanija “Lus investments”, koja gazduje budvanskim Zavodom za izgradnju, njemačka EES grupa, ali svojih prava ne žele da se odrekne ni Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS), koji su decenijama unazad ljetovali u Budvi.

Onaj ko postane vlasnik, domoći će se ne samo atraktivne imovine u Budvi, nego i turističkih kompleksa širom Srbije, kao i poslovnica. Preduzeće gazduje turističkim centrom u Budvi, sa ukupno 900 kreveta i objedinjuje hotel “Park”, izgrađen prije šest decenija, koji ima 300 ležaja, a kategorisan je sa svega dvije zvjezdice.

“Epsturs” je vlasnik i kompleksa od 16 kamenih trospratnih vila, izgrađenih na zemljišnom kompleksu od 15.000 kvadrata u naselju Potkošljun, svega stotinjak metara udaljenih od hotela “Park”. Kompleks vila raspolaže aparthotelom - vile Park, aparthotelom - vila EDB.

Milić je juče “Vijestima” potvrdio da je dostavio pismo da je zainteresovan za privatizaciju jednog od objekata. Imajući u vidu da u javnom pozivu nije bilo riječi o vrijednosti imovine, odnosno nije se tražilo da se ponudi cijena za kupovinu, to je i jedan od razloga što se obratio, kako bi vidio kakvi su uslovi.

Na spisku zainteresovanih je i budvanska Agencija za nekretnine “Perjanik” čiji su zastupnici i osnivači, nekadašnji pripadnici Specijalnih antiterorističkih jedinica Zoran Mugoša i Rajko Medenica.

Njih dvojica javnosti su postali poznati početkom maja, kada ih je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saslušalo u vezi provjere poslovne dokumentacije oko preprodaje pojedinih atraktivnih lokacija u Budvi.

U vlasništvu Medenice nalazi se i vrijedan zemljišni kompleks na ulazu u Budvu, od pet hektara, praktično preko puta hotela “Park”. Interesantno je to da se Mugoša sporio pred Privrednim sudom sa firmom "Good Location Properties", koju je osnovala istoimena firma sa Floride, a sa kojom je suvlasnik 53.261 kvadrata zemlje na lokalitetu Velja ploča na periferiji Budve.

Ova firma je povezivana sa Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i direktorkom u firmi “Futura plus” Stanka Subotića Caneta, čije se ime takođe povezuje i sa beogradskom firmom “Luss investment”, koja je takođe dostavila pismo da je zainteresovana za kupovinu “Epstursa”.

Beogradsku firmu “Luss investment” osnovao je istoimeni britanski fond, koji je vlasnik 56 odsto akcija u budvanskom Zavodu za izgradnju, firmi koja se nekada bavila izradom planske dokumentacije, a koja sada u vlasništvu ima jednospratnu zgradu pored Skupštine opštine Budva.

Pismo da želi da preuzme “Epsturs” dostavila je i njemačka EES grupa iz Hamburga. Interesantno je i to da je ova njemačka kompanija dostavila i ponude da privatizuje najatraktivnije srpske banje, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Matarušku i Bogutovačku banju, zatim za Specijalnu bolnicu Vranjska Banja, Specijalnu bolnicu Zlatar, Specijalnu bolnicu "Sokobanja", te Specijalnu bolnicu Ribarska banja, kao i za specijalne bolnice za rehabilitaciju - Merkur u Vrnjačkoj banji, Koviljači i Niškoj banji, i za specijalnu bolnicu u Banji Koviljači.

Za kupovinu nekretnina “Epstursa“ zainteresovani su i ruski biznismen Aleksandar Stankovski, advokatska kancelarija Radoje P. Aleksić iz Beograda, beogradska kompanija „Omnipromet“, kao i Sindikat radnika EPS-a.

Ponudu dao i student

Ponudu da je više nego spreman da preuzme ”Epsturs” dostavio je Miloš Paunović student ekonomije iz Kovina, koji ima samo 20 godina. Paunović je, kako prenose srpski mediji, Agenciji za privatizaciju pisao da je zainteresovan za kupovinu ukupno 92 preduzeća.

Paunović bi kupio čak i Rudarsko-topioničarski basen „Bor” i “Galeniku”. Zbunjuje i broj zahtjeva koje je uputila firma “Gama sistem”, koja je takođe zainteresoavan za kupovinu “Epstursa”. “Gama sistem” je zainteresovana za 95 firmi iz raznih oblasti, iako joj je račun u blokadi.

Imovina od više desetina miliona eura

Tek prije deset dana u srpskim medijima objavljen je detaljan spisak svih 1.600 zainteresovanih investitora za kupovinu “Epstursa”, osnovanog 1992. godine. Njegova osnovna djelatnost bila je organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe EPS-a.

Osim u crnogorskoj metropoli turizma, “Epsturs” je vlasnik i turističkog centra “Stara planina” na Staroj planini, između Knjaževca i Pirota, u čijem sastavu posluje hotel “Babin zub” sa 60 kreveta i ima u ponudi turističko mjesto Perućac kraj Bajine Bašte, sa hotelom “Jezero” sa 75 kreveta i apartmansko naselje “Jezero” sa 10 planinskih kuća. U okviru preduzeća “Epstursa” svoju djelatnost obavljaju turističke agencije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kladovu i poslovnice u Požarevcu, i Surdulici.

Vrijednost kompletne imovine procjenjuje se na više desetina miliona eura.

Galerija

Bonus video: