I domarevog sina zatekli u krivolovu

Sjekloća je domar zgrade u NP “Skadarsko jezero” i tvrdi da tog dana nije bio na poslu, odnosno da nije umiješan niti u hvatanje, niti u krivolov svog sina
98 pregleda 3 komentar(a)
Raduš, NP Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Raduš, NP Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2017. 20:43h

Lovočuvari Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero i službenici Plovne policije zatekli su u utorak veče u krivolovu dvije osobe, od kojih je jedna sin zaposlenog u tom preduzeću Vladimira Sjekloće.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su uhvaćeni u ribolovnom oku Raduš, u blizini Virpazara.

Sjekloća je domar zgrade u NP “Skadarsko jezero” i tvrdi da tog dana nije bio na poslu, odnosno da nije umiješan niti u hvatanje, niti u krivolov svog sina.

Iako je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopšteno da su oni zatečeni u krivolovu, odnosno “nelegalnom izlovu ribe”, Sjekloća tvrdi da je njegov sin načinio manji prekršaj - “izlov ribe bez dozvole za ribolov”.

“Nije riječ o krivolovu već o ribolovu bez dozvole”, kazao je Sjekloća “Vijestima”.

Međutim, krivolovcima su oduzeta sredstva za izlov ribe i riba, među kojima, prema saopštenju NPCG, nije bilo nelegalnih sredstava.

“Tom prilikom su privremeno oduzeta sljedeća sredstva - maskirana plastična barka, motor Merkury 40 konjskih snaga, akumulator i rezervoar, kao i nelegalno ulovljena riba, odnosno 13 komada šarana”, piše u saopštenju NPCG. Oni su potvrdili da Sjekloća tog dana nije bio na poslu.

Službenici Uprave policije procesuirali su obojicu Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, a postupak je, tvrde iz NPCG, u toku. Iz Uprave policije od utorka nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” - šta je preduzeto povodom tih osoba.

Ovo je drugi put u novembru, da je u krivolovu zatečen srodnik zaposlenog u NP Skadasrko jezero, a prije petnaestak dana je uhapšen i sin jednog od lovočuvara, koji je u to vrijeme bio u smjeni.

“Nacionalni parkovi Crne Gore oštro osuđuju svaki oblik nezakonitih radnji i nepoštovanja zakona kojima se ugrožavaju i narušavaju vrijednosti zaštićenih prirodnih područja i sve slučajeve nezakonitih radnji procesuiraju ka nadležnim državnim organima”, piše u saopštenju NPCG.

I pored ovakvog stava NPCG, naučnici i nevladine organizacije godinama upozoravaju da je krivolov na Skadarskom jezeru dostigao alarmantne razmjere, a spekuliše se da su u te radnje umiješani i lovočuvari i drugi zaposleni u NPCG.

Iz NPCG su se, nasuprot tome, branili da njihova Služba zaštite nije adekvatno opremljena, odnosno da nemaju adekvatna plovila, ali ni dovoljan broj ljudi da čuva najveće jezero na Balkanu.

Bonus video: