I DPS ombudsmana za trku ima

Na sajtu partije Mila Đukanovića navodi se da je Valentina Radulović Šćepanović članica Savjeta stranke. Prema Zakonu, zaštitnik ne može biti član političke organizacije, niti učestvovati u političkim aktivnostima
10569 pregleda 17 komentar(a)
Radulović Šćepanović je bila savjetnica Đukanovića dok je bio premijer, Foto: Boris Pejović
Radulović Šćepanović je bila savjetnica Đukanovića dok je bio premijer, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.10.2019. 11:04h

Kandidatkinja za novog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Valentina Radulović Šćepanović članica je Demokratske partije socijalista i, prema podacima sa službenog sajta DPS-a, ona je i u Savjetu partije, čiji je lider Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Nekadašnja poslanica DPS-a, od 2013. bila je i Đukanovićeva savjetnica, dok je bio premijer. Tu funkciju obavljala je tri godine. Bila je i članica komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO. Radulović Šćepanović bila je i direktorica Zavoda za intelektualnu svojinu.

Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o njenom statusu u stranci, a kongres, kada bi trebalo da budu imenovani novi sastavi opštinskih i drugih organa partije, biće održan 30. novembra.

Iz DPS-a nisu odgovorili i da li smatraju da je članstvo u bilo kojoj partiji u bilo kojem periodu profesionalnog i privatnog života pojedinca smetnja da to lice kasnije obavlja javnu funkciju koja zabranjuje rad, odnosno članstvo u političkim partijama. Prema Zakonu o ombudsmanu, on ni njegovi zamjenici, ne mogu biti članovi političke partije...

dps.me
Sa sajta DPS-a(Foto: dps.me)

Na javni poziv za predlaganje kandidata za ombudsmana dostavljeno je deset predloga, ali dva nisu bila potpuna. Prema spiskovima ovlaštenih predlagača, koje su “Vijestima” dostavili iz kabineta Đukanovića, Radulović Šćepanović dobila je podršku i najvećeg broja organizacija.

Predložili su je centri za socijalni rad Bara, Ulcinja, Herceg Novog, Berana, Tivta, Kotora i Budve. Podršku Radulović Šćepanović dali su i Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore, Crnogorski ženski lobi, Podrška osobama sa invaliditetom, Udruženje preduzetnica, Udruženje za socijalnu sigurnost, Montenegro education, Centar za regionalni razvoj, Sjever Crne Gore, Građanski kreativni centar, Za naš Danilovgrad, Educo centar Family, Žensko preduzetništvo Cetinje Dar, Planinska organizacija Runolist, Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine, Spirit Montenegro, Etnografski muzej Danilovgrad, San, MY Way i Agencija za konsalting, edukaciju i razvoj.

Dosadašnji ombudsman Šućko Baković ispunio je uslove za starosnu penziju, a tu funkciju trenutno obavlja njegova zamjenica Zdenka Perović. Perovićeva je takođe kandidatkinja za novog Zaštitnika. Otežavajuća okolnost za njen izbor je što se protiv Perovićeve pred Osnovnim sudom na Cetinju vodi sudski postupak.

Njen kolega, savjetnik ombudsmana D.R. žalio se na zlostavljanje u toj instituciji i optužio je da nad njim vrši mobing. U tom postupku, Perovićevu zastupa rivalka za novu funkciju Azra Jasavić.

Kao Radulović Šćepanović, i Jasavić za buduću ombudsmanku diskvalifikuje članstvo u političkoj partiji.

Ona je od ostavke lidera stranke Darka Pajovića 2016. v.d. predsjednika, ali nikad nije zvanično podnijela ostavku na funkciju. “Vijesti” su nedavno objavile da je nekadašnju poslanicu Pozitivne u Skupštini za ombudsmanku predložila Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Pozitivna je, potvrđeno je “Vijestima”, i dalje aktivna, a Jasavićeva tvrdi da nije funkcionerka i da više nije ni članica te stranke. Nije, međutim, negirala pisanje “Vijesti” ni navode Instituta alternativa da je prije tri mjeseca, u julu, “obavljala javne aktivnosti upravo u ime Pozitivne”.

Za budućeg ombudsmana, pored Radulović Šćepanović, Jasavić i Perovićeve, predloženi su i njen kolega zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković, sutkinja Jelena Ružičić, profesor Nebojša Vučinić, advokat i pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve Nikola Belada i Radenko Lacmanović (Agencije za zaštitu ličnih podataka).

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je nezavisna i samostalna institucija, čiji je zadatak da preduzima mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda kad su povrijeđena aktom, radnjom ili nepostupanjem državnih i lokalnih institucija i nosilaca javnih ovlašćenja, kao i mjere za sprečavanje mučenja...

Iz kabineta predsjednika Đukanovića nedavno su kazali da će ovih dana biti održane i konsultacije sa predlagačima. Ombudsmana bira Skupština.

Bonus video: