I kozje meso nam stiže iz Holandije

“I Bog se urotio protiv poljoprivrednika, a na grbaču im sada došao i najnoviji ministar", kazao je profesor Božidar Šišević
99 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 22:52h

Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj je moguća održiva i isplativa poljoprivreda bez pomoći države. U tom smislu ni crnogorski poljoprivredni proizvođač ne može biti izuzetak, posebno zbog toga što nemaju ni zemlje ni para, a imaju za vratom ministra koji ih naziva neradnicima.

To je jedna od glavnih poruka okruglog stola “Insititucionalna podrška razvoju poljoprivrede”, održanog u Crnogorskoj akademiniji nauka i umjetnosti (CANU).

Govoreći o nedovoljnom ulaganju države u poljoprivredu, odnosno premalom agrobudžetu, (manje od deset miliona godišnje), vlasnik rasadnika “Ekoplant”, ineženjer Željko Vidaković, objasnio je da i pored zaglušujuće zvanične priče o strateškoj važnosti poljoprivrede, Crna Gora dnevno za uvoz hrane troši 1,2 miliona eura, odnosno 430 miliona godišnje.

On je kazao da ministar Petar Ivanović ignoriše proizvođače i da otkako je došao na tu funkciju bezuspješno pokušavaju da se sretnu sa njim da bi razgovorali o problemima, pa i o glavnom - finansiranju.

Sa okruglog stola

“Kako očekujete da se razvija poljoprivreda ako nema finansiranja. Odakle poljoprivredniku novac da uloži u proizvodnju, pa da mu se, kada sve završi, vrati pola. Koja to banka daje kredite i prihvata kao hipoteku zemlju i imanje, recimo, negdje na sjeveru. Nijedna. Zato je neophodno formiranje agrarno-garantnog fonda, koji bi bio garancija za dobijanje kredita. Sve zemlje koje su ga uvele nijesu pogriješile, jer je negativni povrat svega jedan odsto, odnosno samo je toliko onih koji ga nijesu vratili”, kazao je Vidaković.

Profesor Božidar Šišević je, polemišući da ministrovom poznatom tezom da poljoprivreda treba da bude biznis, a ne socijala, kazao da je taj biznis nemoguć.

“Hoće biznis bez poljoprivrednog zemljišta, bez znanja i bez para. I Bog se urotio protiv poljoprivrednika, a na grbaču im sada došao i najnoviji ministar. Volio bih da mi ministar objasni kako razviti biznis na dva i po hektara zemlje”, kazao je Šišević, aludirajući na usitnjenost posjeda i malo kvalitetnog zemljišta.

On je kao ilustraciju lošeg stanja u našoj poljoprivredi, prevenstveno zbog inertnosti države, naveo podatak šta sve uvozimo iz Holandije.

“Znao sam da uvozimo sjemena, svinjsko meso, krompir, šargarepu, ali sam nedavno saznao da iz te zemlje uvozimo i kozje meso”, kazao je on.

Ministar se hvali da je napravio čudo, a jedemo hranu iz uvoza

Poljoprivrednik Budo Mugoša je predstavnike ministarstva podsjetio kako se nekad radilo:

“Filip Ognjenović, koji je bio na čelu vašeg resora prije AB revoliucije, imao je 29 zaposlenih. Tražili su da za 10 odsto smanji broj ljudi, a on je pitao znači li to dva ili tri. Vi ste danas mastadont sa 100 zaposlenih. Vi ste i hrabri, kažete nešto i odete", kazao je Mugoša, aludirajući na to što je pola pristunih iz tog resora napustilo skup poslije govora pomoćnika ministra.

"Završio sam mašinstvo ukinuli su industriju, završio sam agronomiju sad i nju hoće da ukinu. Još ministar kaže da sam neradnik. Pozivam ga da jedan dan od pet ujutro do 10 uveče samo ide za mnom, da ništa ne radi pa neka kaže da sam neradnik”, kazao je Mugoša.

Predsjednik CANU Momir Đurović je kazao da je MONSTAT vrlo nepouzdan:

"Govorili su da smo po količini poljoprivredne zemlje po stanovniku prvi na svijetu, a poslije je ispalo da smo iza Irske, koja je najsiromašnija u tom smislu. Ministar se hvali da je napravio čudo, a mi preko 90 odsto jedemo hranu iz inostranstva. Mi i nemamo poljoprivredno zemljište nego parcele, kod nas kombajn nema gdje da se okrene".

Galerija

Bonus video: