I ljekovi moraju po pravilima EU

Radna grupa koja radi na izmjenama zakona o javnim nabavkama obratiće pažnju i na složenu proceduru nabavki medikamenata
94 pregleda 8 komentar(a)
Ljekovi
Ljekovi
Ažurirano: 18.04.2017. 05:49h

Radna grupa Ministarstva finansija (MF), u kojoj je i predstavnik zdravstva, još radi na novom Zakonu o javnim nabavkama i obratiće pažnju i na pitanje novog načina nabavke ljekova.

To su “Vijestima” odgovorili iz MF, na pitanje da li im je prihvatljiva inicijativa Fonda za zdravstveno osiguranje, po kojoj nabavku ljekova i medicinskih sredstava treba izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama.

Fond je ranije upozorio na duge i složene procedure nabavke ljekova koje su dovele do nestašica i poskupljenja ljekova, ali i postojanja monopola.

Predložili su da se ljekovi i medicinska sredstva ubuduće nabavljaju po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, što bi podrazumijevalo otvaranje javnih poziva, na koje bi se dobavljači javljali po unaprijed utvrđenim cijanama.

Iz MF-a su objasnili da predlog zakona o javnim nabavkama mora da bude usklađen i sa direktivama Evropske unije, ali i da saglasnost treba da dâ Evropska komisija. “Direktiva 2014/24/EC predviđa posebne režime nabavki iz oblasti zdravstvenih, društvenih i kulturnih usluga i propisuje uslove koji moraju da budu ispunjeni u ovim slučajevima”, piše u odgovoru MF.

Upravo su ranije iz Fonda u inicijativi MF-a saopštili da su pomenutom direktivom usluge iz oblasti socijalnog osiguranja (zdravstvene i socijalne usluge) izuzete iz direktive o javnim nabavkama. U toj ustanovi, na čijem je čelu Sead Čirgić, stava su da ljekove koji se obezbjeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja treba obezbjeđivati u skladu sa propisima o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Tvrde da su i u saznanju da su u toku pripreme direktiva EU koje pojednostavljuju proceduru nabavki u zdravstvu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović prošle sedmice je kazao da podržava inicijativu Fonda da se nabavka ljekova realizuje na drugačiji način. On je rekao i da su tenderske procedure netransparentne, duge i da pacijenti trpe zbog toga, kao i da žele da to promijene kroz javne pozive. Iz MF-a su podsjetili da na izradi novog Zakona o javnim nabavkama radi Radna grupa koja je formirana 22. jula prošle godine.

Bonus video: