I mejlovi Vlade CG i Aca Đukanovića inficirali kompjutere

“Ako vam je stalo do vaših podataka, ne gubite vrijeme, nego pratite instrukcije sa linka”, navodi se u poruci, uz tri adrese, koje, navodno, vode do rješenja problema
79 pregleda 11 komentar(a)
mejlovi Vlade i Aca, Foto: Printscreen
mejlovi Vlade i Aca, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.04.2017. 20:08h

Na adrese više crnogorskih korisnika interneta ovih dana su stizale poruke elektronske pošte koje sadrže viruse, a neke od njih stigle su i sa adresa državnih institucija poput Ministarstva turizma i održivog razvoja (MORT), te Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, čiji je vlasnik Aco Đukanović.

Poruke sadrže pozive na saradnju, te za tendere, što je slučaj sa spornom porukom koja je na adresu čitaoca "Vijesti" stigla sa emaila Ministarstva turizma i održivog razvoja.

“Inače učestvujem na njihovim tenderima i očekivao sam neke informacije, pa mi sadržaj poruke nije bio sumnjiv. Jedino me zbunila forma poruke, ali sam pomislio da su nešto promijenili”, ispričao je “Vijestima” čitalac, koji je, prateći uputstva iz poruke, zapravo aktivirao virus, nakon čega su podaci u njegovom računaru postali potpuno nečitljivi.

Naknadno je dobio i uputstvo u kojem mu je objašnjeno kako da navodno dešifruje fajlove na računaru.

“Ako vam je stalo do vaših podataka, ne gubite vrijeme, nego pratite instrukcije sa linka”, navodi se u poruci, uz tri adrese, koje, navodno, vode do rješenja problema.

Kako bi dobio podatke nazad, čitaocu "Vijesti" je, kako je ispričao redakciji, rečeno da će morati da plati za tu uslugu.

On zamjera institucijama što na povećan broj zlonamjernih poruka koje ovih dana stižu na adrese crnogorskih korisnika, nisu reagovali i poslali zvanično saopštenje sa upozorenjem.

Iako poruke kruže već nekoliko dana, upozorenje iz Ministarstva javne uprave (MJU), koje je po ukidanju Ministarstva za informaciono društvo preuzelo ulogu tog resora, stiglo je juče. Iz tog Ministarstva su kazali da je primjetan veći broj zaraženih poruka, da otvaranje priloga tih mailova može da aktivira virus koji podatke korisnika zaključava i čini nedostupnim. Navode da su za slanje problematičnih emailova korišćeni servisi za anonimno slanje email poruka.

“Ti servisi omogućavaju napadačima da lažiraju email adrese sa kojih stiže poruka, što dodatno otežava detekciju", saopštili su iz MJU i savjetovali korisnicima da ne otvaraju priloge u email porukama od nepoznatih pošiljalaca, kao i sumnjive priloge od poznatih pošiljalaca koje ne očekuju.

Bonus video: