I peti tender za uređenje obale na Belanima

Ovo je drugi pokušaj u posljednja dva i po mjeseca da lokalna uoprava Tivta izabere izvođača i započne projekat na Belanima
818 pregleda 0 komentar(a)
Obalno šetalište Belane, Foto: Siniša Luković
Obalno šetalište Belane, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je novi tender za prvu fazu izgradnje i uređenja obalnog šetališta na Belanima.

Procijenjena vrijednost investicije sa PDV-om je pola miliona eura, a ponude zainteresovanih građevinskih firmi primaju se do 5. avgusta. Izabrani izvođač imaće rok od šest mjeseci od dana uvođenja u posao da završi planirane radove na formiranju i izgradnji nove obalne šetališne staze sa pripadajućom infrastrukturom.

Ovo je drugi pokušaj u posljednja dva i po mjeseca da lokalna uoprava Tivta izabere izvođača i započne projekat na Belanima. Uređenje obale na ovom dijelu Tivta istočno od ulaza u gradsku marinu Kalimanj je nešto što tivatska lokalna vlast već godinama obećava građanima, a do sada su propala čak četiri tendera koje je Opština rapsisivala za realizaciju ove investicije. Posljednji put se to dogodilo početkom juna, a prije toga u januaru prošle godine kada je zbog neispravnosti jedine pristigle ponude propao tender koji je tada bio procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura.

Uređenje obale na Belanima sa izgradnjom otvorenog bazena-plivališta u moru, DPS Tivta obećava u svim svojim izbornim kampanjama u tom gradu, još od od aprila 2004. U međuvremenu, ispostavilo se da oni uopšte ne namjeravaju da na Belanima naprave klasični otvoreni bazen, već veliki mandrać sa tri od njegove četiri strane na plutajućim pontonima u moru, a ne na fiksnoj izgrađenoj obali. Takvo riješenje je odbačeno od najvećeg dijela tivatske javnosti.

Opština je 2016. bila potpisala 1,1 milion eura vrijedan ugovor sa nikšićkom firmom „Erlang“ koja je trebalo da izvodi radove na izgradnji prve faze lungo mare pješačke staze i uređenja obale. Rok za završetak posla na prvoj fazi projekta bio je 180 dana, a radovi je trebalo da počnu još krajem januara 2017. „Erlang“, međutim, nije ni lopatu zakopao jer je ta firma odustala od posla nakon što se ispostavilo da treba izmijeniti projekat i izvesti neke dodatne zahvate na krajenjem dijelu trase šetališta prema rtu Župa jer je u međuvremenu erozija mora na tom dijelu prilično izmijenila obalnu liniju.

Bonus video: