I pored sudske zabrane, Informer nastavlja sa linčom Ćalović

Pajović ističe da je država dužna da štiti svakog svog pojedinca i svaki narod i pita se, ako se sada ne stane na kraj prljavoj kampanji Informera, šta je sljedeće što možemo očekivati od “ovih medijskih predatora”
149 pregleda 30 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2014. 15:35h

Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Anima, uputio je poziv vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću u kojem se od njega zahtijeva sa od suda ponovo zatraži zabranu distribucije sadržaja "Informera" koji je objavljen u današnjem broju.

"Medijsko nasilje Informera prema Vanji Ćalović, aktivistkinji civilnog društva, nastavlja se na najmonstruozniji način i pored činjenice da je Sud na predlog Tužilaštva već dva puta do sada zabranjivao distribuciju sadržaja koji ovaj tabloid u kontinuitetu objavljuje. Nastavak najprljavije i najprizemnije kampanje Informera protiv Ćalović nastoji da delegitimiše njeno snažno i hrabro djelovanje na uspostavljanju pravde i zakona u Crnoj Gori, na šta su do sada nekoliko puta ukazali svi subjekti crnogorskog društva", navodi se u dopisu Anime.

Iz te organizacije podsjećaju da su ženske nevladine organizacije u obraćanju Stankoviću od 29. oktobra već ukazale na to da je pisanje Informera "kršenje svih etičkih standarda u novinarstvu, a njegova specifičnost je upravo u tome sto ne targetira Vanju Ćalović u odnosu na njen profesionlani angažman, već prije svega kao ženu, nastojeći da je predstavi na način kakav će je u crnogorskom društvu obilježiti kao nemoralnu i nedostojnu da se bavi javnim poslom".

"Na ovaj način Informer kontinuirano vrši diskriminaciju po osnovu pola, jer jednu od liderki civilnog sektora u Crnoj Gori pokušava svesti na seksualni objekat i tako degradirati i kao profesonalku i kao ličnost. Informer time ugrožava, ne samo ljudsko dostojanstvo Vanje Ćalović, već i svih žena u Crnoj Gori ,ali i svih muškaraca koji razumiju i podržavaju koncept ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Iznad svega, pisanje “Informera” predstavlja kršenje Ustava i zakona Crne Gore koji zabranjuju diskriminaciju i propisuju uspostavljanje načela rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti u privatnoj i javnoj sferi", navodi se o pismu Stankoviću, uz podsjećanje da je VDT tada postupio inicijativi i od Suda zatražio trajnu zabranu distribucije sadržaja Informera, što je Sud prihvatio.

"Ali ovo strano glasilo i pored sudske zabrane nastavlja sa brutalnim medijskim linčom protiv Vanje Ćalović, pokazujući da elementarno ne poštuje državu Crnu Goru, njen Ustav i zakone niti odluke crnogorskog Suda. Zbog ovoga vas još jednom pozivamo da hitno iskoristite mehanizme za zaštitu svojih građana, kako Vanje Ćalović, tako i svih ostalih koji su zbog pomenutih tekstova izloženi najprizemnijem medijskom nasilju od strane tabloida "Informer", i da ponovo zatražite zabranu distribucije njegovog sadržaja. Molimo vas da postupak kojim će se zatražiti zabrana današnjeg sadržaja objavljenog u tabloidu Informer pokrenete već danas do kraja radnog dana i da na taj način obezbijedite elementarno poštovanje ljudskih prava i dostojanstva svih građana Crne Gore koje "Informer" vrijeđa ovakvim sadržajima", navodi se u zahtjevu NVO Anima.

Pajović: Država da spriječi, a ne da nijemo gleda divljanje “Informera”

“Informer”, uprkos brojnim osudama, nastavlja svoju misiju - širenje nacionalne mržnje i najprizemnijih pokušaja diskreditacije onih koji se bore za demokratske vrijednosti u Crnoj Gori, navodi Darko Pajović, lider Pozitivne Crne Gore.

“Poruka, koju naručioci tekstova ovog uvezenog medija žele da pošalju javnosti, jeste da će na nedostojan i nečovječan način pokušavati da diskredituju, a zapravo prijete bilo kome ko se kritički odnosi pema negativnim pojavama u društvu, kao što su korupcija, partitokratija ili organizovani kriminal”, navodi se u saopštenju šefa PCG Darko Pajović.

“Ako tome dodamo i širenje nacionalne netrpeljivosti i mržnje, onda je sasvim sigurno da su podriveni temelji naše države, a Informer želi dokazati da je jači od nje same. Nemam drugog objašnjenja, ukoliko neko ne poštuje odluke institucija države Crne Gore, šteti njenom imidžu a takođe pokušava omalovažavati narode koji žive vjekovima složno na ovim prostorima”.

Pajović ističe da je država dužna da štiti svakog svog pojedinca i svaki narod i pita se, ako se sada ne stane na kraj prljavoj kampanji Informera, šta je sljedeće što možemo očekivati od “ovih medijskih predatora”.

Smatra da je nedopustivo za državu Crnu Goru da nijemo gleda divljanje Informera, “umjesto da zaštiti i državu i sve njene građane i narode”.

Bonus video: