I pored uloženih 70 miliona eura, vozovi klackaju do 60 km/h

U Željezničkoj infrastrukturi priznaju da nikšićka pruga, za u čiju je rekonstrukciju i modernizaciju potrošeno preko 70 miliona eura, još nije prošla tehnički prijem i dobila upotrebnu dozvolu
0 komentar(a)
vozovi, Foto: Arhiva Vijesti
vozovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.12.2014. 16:16h

Dvije godine nakon pompeznog otvaranja, pruga Nikšić - Podgorica i dalje je na probnom radu i vozovi, umjesto projektovanom brzinom od 80 do 100, klackaju brzinom do 60 kilometara na sat.

U Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG) priznaju da nikšićka pruga, za u čiju je rekonstrukciju i modernizaciju potrošeno preko 70 miliona eura, još nije prošla tehnički prijem i dobila upotrebnu dozvolu.

“Pruga Nikšić - Podgorica je u fazi tehničkog prijema i do sada su urađena tri preliminarna izvještaja. Data su pozitivna mišljenja i dobijena je upotrebna dozvola za radove na signalno sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima, za energetska postrojenja“, pojasnili su iz ŽICG.

Za dobijanje upotrebne dozvole potrebno je ispuniti dva uslova: izraditi projekat izvedenog stanja i geometrije kolosjeka, koji će biti završen do kraja tekuće godine, i riješiti nelegalne i neodobrene putne prelaze na kojima sada vozovi staju iz oba pravca, saopšteno je iz ŽICG.

Za rješenje problema putnih prelaza treba i vremena i novca.

“Predviđeno je uređenje 22 putna prelaza koja su i urađena. Od 18 ukinutih prelaza zbog nezadovoljstva mještana ponuđenim alternativnim rješenjima, kojima se predviđa ukidanje pet putnih prelaza... i saobraćaj usmjerava do najbližeg susjednog prelaza, a na osnovu zahtjeva i opštine Danilovgrad, iz kapitalnog budžeta za 2014. godinu kao i u nacrtu Budžeta za 2015. godinu su odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta i izgradnju”, tvrde u ŽICG.

Plan je da se grade tri podvožnjaka i saobraćajnice koje će povezati najbliže prelaze, ali treba da se raspišu tenderi i naprave projekti.

Bonus video: