I pored uzburkanih strasti: Počela rekonstrukcija Trga slobode u Nikšiću

Rekonstrukcija Trga biće obavljena u dvije faze, a za izvođača radova u prvoj fazi izabrana je firma "Mehanizacija i programat", dok će za drugu fazu biti raspisan novi tender
464 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2016. 19:35h

Prve mašine i govori predsjednika i menadžera Opštine Nikšić, Veselina Grbovića i Živka Kecojevića, ozvaničili su početak radova rekonstrukcije gradskog Trga slobode, čija vrijednost je procijenjena na oko 1,5 miliona eura.

Rekonstrukcija Trga biće obavljena u dvije faze, a za izvođača radova u prvoj fazi izabrana je firma "Mehanizacija i programat", dok će za drugu fazu biti raspisan novi tender.

''Prva faza obuhvata kompletnu rekonstrukciju infrastrukture, izgradnju atmosferske i fekalne kanalizacije i vodovoda, kao i sve elektro instalacije, nakon čega će uslijediti betoniranje kompletnog Trga sa hortikulturalnim uređenjem'', kazao je Kecojević.

U drugoj fazi, koja je finansijski zahtjevnija, slijedi popločavanje Trga, a Kecojević je kazao da se nada da će kompletna rekonstrukcija biti završena tokom naredne godine.

"Ovo je jedan od značajnijih projekata koji se realizuje u Nikšiću i na koji se čekalo dugi niz godina. Neki kažu zašto počinjemo sa rekonstrukcijom dva mjeseca pred izbore. U petogodišnjem planu je predviđena rekonstrukcija gradskog Trga, a logično je da radovi počnu ljeti. Rekonstrukcija je predviđena I budžetom", kazao je Kecojević.

Predsjednik Opštine je kazao da je projekat rekonstrukcije Trga urađen 2001,godine, kao rezultat konkursa za spomeničku skulpturu kralja Nikole, kao i da je na čelu žirija bio predsjednik države Filip Vujanović i mitropoli crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Bilo je određenih nedoumica i primjedbi, ali se radi onako kako je stručni žiri od eminentnih stručnjaka predvidio s tim što u tadašnjem projektu drveće nije bilo planirano. Centralni dio Trga biće slobodan tako da će građani moći normalno da prate sve manifestacije", kazao je Grbović.

Trg će, prema njegovim riječima, biti popločan autohtonim nikšićkim kamenom sa dovoljnom debljinom ploča koje će mu obezbijediti dugovječnost.

"Očekujem da će prva faza biti završena do kraja septembra, a nadam se, da ćemo na zadovoljstvo svih, već na proljeće građanima predati Trg na korišćenje", kazao je Grbović.

Rekonstrukcija Trga uzburkala je strasti u gradu pod Trebjesom.

Ekološki pokret "Ozon" pokrenuo je potpisivanje peticije za očuvanje višedecinijskog drvoreda lipa koji će biti uklonjen i koju je potpisalo 1.211 Nikšićana, optužujuči lokalnu upravu da je čitav proces oko rekonstrukcije bio netrasparentan, da su izostali javni poziv za najbolje idejno rješenje i javna rasprava, da je namjerno izbjegnuta procedura procjene uticaja na životnu sredinu.

Demokratski front predao je inicijativu koju je potpisala trećina odbornika, njih 14, o raspisivanju opštinskog referenduma na kome bi se građani izjasnili da li su za sječu lipa. Iz DF-a su predloži da se opštinski referendum održi 4. septembra, a da pitanje za građane bude – "Da li ste za to da se u okviru projekta rekonstrukcije Trga Slobode posjeku višedecenijski drvoredi lipa koji se nalaze na Trgu".

Iz lokalne uprave su ranije objasnili da je drvored u veoma lošem stanju, i vizuelno i prostorno, bez simetrije, i da sužava šetačku zonu, kao i da je novim projektom planiran dvostruko veći broj sadnica. Novi drvored u centralnoj zoni Trga biće na međusobnom rastojanju od oko 26 metara, umjesto trenutih 10, a umjesto lipa biće posađene već formirane sadnice američkih tulipanera visine oko pet metara.

U središnjem dijelu biće dvije žardinjere sa vegetacijom, kao i niz manjih žardinjera po obodu, dok će prostorne cjeline sa strane biti namijenjene pratećim sadržajima sezonskog karaktera.

Nikšićki trg je u sadašnjem obliku formiran 1885.godine kada je prema regulacionom planu Josipa Sladea izgrađena većina kuća, izvršeno nasipanje i popločavanje kaldrmom i zasađeni drvoredi.

Radove je nadzirao Šako Petrović koji je na samom početku gradnje, 1884.godine, donio prvi kamen i stavio ga u kaldrmu trga, a sa građanima zasadio drvorede lipa i brestova čije sadnice su donešene iz Budoša, Duge i Vojnika.

Nikšićki trg od 1885. godine do danas nije mnogo promijenio svoj izgled, ali je zato nekoliko puta mijenjao svoje ime.

Prije Drugog svjetskog rata zvao se Karađorđev trg, nakon Trg Maršala Tita, a od 1992. godine ima sadašnji naziv – Trg Slobode.

DF predao u proceduru predlog za održavanje referenduma

Demokrаtski front Nikšić predаo je danas u proceduru Predlog odluke o održаvаnju opštinskog referendumа rаdi prethodnog izjаšnjаvаnjа grаđаnа o sječi višedecenijskih drvoredа lipа zbog potrebа rekonstrukcije Trgа Slobode, saopšteno je iz tog političkog saveza.

"Referendumsko pitаnje, ukoliko Skupštinа Opštine usvoji ovu odluku, glаsilo bi: ,,Dа li ste zа to dа se u okviru projektа rekonstrukcije Trgа Slobode posjeku višedecenijski drvoredi lipа koji se nаlаze nа Trgu''. Inicijаtivu zа rаspisivаnje opštinskog referendumа podnijelа je jednа trećinа odbornikа u lokаlnom pаrlаmentu, 13 odbornikа Demokrаtskog frontа i nezаvisni odbornik Jovo Rаdulović", navodi se u saopštenju DF.

Dodaje se da će se stаvljаnjem u proceduru ovog predlogа odložiti sječа drvoredа lipа mаkаr dok se Skupštinа izjаsni o njemu.

"Kаmpаnjа zа očuvаnje lipа koju DF podržаvа nemа nikаkvu političku pozаdinu. Političku pozаdinu imа rekonstrukcijа Trgа pаr mjeseci pred izbore ne bi li se nа rаčun togа prikupili neki jeftini politički poeni iаko je ekonomijа grаdа urušenа i broj nezаposlenih аlаrmаntаn. Sа projektom rekonstrukcije se debelo kаsni, jer je on bio plаnirаn još prije više od deset godinа kаdа su lokаlnu vlаst u Nikšiću činile opozicione pаrtije sа republičkog nivoа. Nаkon ponovnog preuzimаnjа vlаsti od strаne DPS-a rekonstrukcijа Trgа je odloženа sve do ovogа ljetа, а u međuvremenu je srušeno Pozorište, Dom vojske i mnogа drugа prepoznаtljivа mjestа u Nikšiću. Preduzećа su zаtvorenа ili rаde minimаlnim kаpаcitetom sа nikolikim brojem rаdnikа, dok lokаlnа sаmouprаvа i jаvnа preduzećа čiji je vlаsnik Opštinа služe zа zаpošljаvаnje аktivistа vlаdаjućih pаrtijа čiji broj vаrirа dostižući uvijek mаksimum u godini izborа", kazali su iz DF.

Navode da se ne protive rekonstrukciji i uljepšаnju Trgа, аli se protive sječi lipа koje su simbol istog decenijаmа i koje su zаsаdili nаši preci koji su oslobodili ovаj grаd od Turаkа.

"Lipe simbol Nikšićа i dа ih je zаsаdilo šest bаtаljonа crnogorske vojske 1885. godine kаdа se prаvio Trg, kаo sliku slobode i životа i kаo zаlog potomcimа. Nаšа je obаvezа dа ih čuvаmo", zaključili su iz DF.

Demos: Rekonstrukcija Trga mora imati jasne finansijske i budžetske pozicije

Iz nikšićkog Opštinskog odbora Demosa su saopštili da se ne protive rekonstrukciji Trga, ali da projekat mora imati jasne finansijske i budžetske pozicije, kao i vlast koja će imati puni mandat ispred sebe.

„Dobro bi bilo da se lokalna vlast u Nikšiću dobro preispita oko početka radova, jer se nalazimo pred parlamentarnim izborima, a veoma brzo i lokalnim izborima u Nikšiću. Da ne bi ovaj projekat imao čisto političko-marketinšku i predizbornu svrhu, i nikšićki Trg doveo u situaciju nikšićke pijace, zbog finansijskih dubioza u kojima se nalazi lokalna uprava, kao i budući nejasnih i neizvjesnih finansijskih situacija, želimo da upozorimo na još jednu, kako političku, tako i urbanističku složenu situaciju u kojoj se mogu naći građani Nikšića“, stoji u saopštenju koje je potpisao Ranko Miljanić, član OO Demosa.

On ističe da bi projekti poput rekonstrukcije Trga trebalo da imaju opšte građanski i društveni konsenzus, a ne samo „parlamentarno-političko saglasje“.

„Kako je ovaj projekat krenuo sa peticijama nevladinog sektora o zabrani sječe lipa, što naravno podržavamo, političkim nesalaganjima, građanskim primjedbama, želimo da se još jednom dobro sagledaju svi aspekti ove namjere. Veliki broj arhitekata, građevinskih inženjera i urbanista izražava stručne bojazni, kako zbog nepoznavanja preglednosti instalacija, tako i drugih tehničkih specifičnosti koji mogu umnogome otežati ovaj posao“, zaključuje Miljanić.

Galerija

Bonus video: