I Senat UCG saglasan da je Lakićević Đuranović plagirala rad, ali slučaj šalju Etičkom komitetu

Rad lidera Demokrata, Alekse Bečića, još nije dobio epilog
13510 pregleda 13 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Senata UCG, Foto: Ucg.ac.me
Sa jedne od sjednica Senata UCG, Foto: Ucg.ac.me
Ažurirano: 28.10.2019. 17:03h

Senat Univerziteta Crne Gore saglasan je sa stavom Komisije Pravnog fakulteta da je suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović prekršila akademski integritet kada je specijalistički rad bivšeg studenta objavila kao svoj u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”, saznaju “Vijesti”.

Senat UCG je odlučio i da predmet ustupi Etičkom komitetu.

"Senat Univerziteta Crne Gore je na danas održanoj sjednici, nakon razmatranja dopunjenog Izvještaja Komisije i svih činjenica i dokaza, jednoglasno zauzeo stav da je saglasan sa Zaključkom Komisije i osudio ovakve vrste kršenja akademskog integriteta, ali da nema zakonskog osnova za dalje postupanje u ovoj pravnoj stvari jer je u međuvremenu formiran Etički komitet kao nadležno tijelo za odlučivanje po predlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta "za građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van Crne Gore”, koji nije bio formiran kada je Predlog za pokretanja postupka podnijet, iako je u tom trenutku morao biti formiran u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu", saopšteno je nakon sjednice Senata.

Dodaju da je na sjednici donijeta Odluka kojom se Senat UCG oglašava nenadležnim za dalje vođenje postupka za utvrđivanje plagijata prof. dr Bojane Lakićević Đuranović i spise ovog predmeta uputio Etičkom komitetu.

"Na sjednici Senata je takođe konstatovano da Senat osuđuje ovakve vrste kršenja akademskog integriteta", saopšteno je.

Rad lidera Demokrata Alekse Bečića još nije dobio epilog, jer, saznaju “Vijesti”, Komisija Ekonomskog fakulteta nije dostavila dopunjeni izvještaj, a navodno se očekuje da će biti imenovan novi član tog tijela.

Bonus video: