I sud časti UCG se bavi Mujovićem

Sa UCG poručuju da prema pojavama manipulisanja akademskim normama i standardom kvaliteta visokog obrazovanja, Rektorat će se odnositi principijelno, odgovorno i ne dozvoljavajući po tom pitanju bilo kakave izuzetke
464 pregleda 26 komentar(a)
Ranko Mujović, Foto: Luka Zeković
Ranko Mujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2017. 06:01h

Sud časti i Centar za kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore ispitaće prijave studenata Fakulteta političkih nauka, koji su se požalili da je mali procenat prolaznosti na predmetu koji predaje Ranko Mujović, zbog čega su tražili komisijsko polaganje.

"Univerzitet Crne Gore neće dozvoliti ponašanje profesora koje je suprotno normama Etičkog kodeksa, niti manipulisanje akademskim pravilima ili eventualnu zloupotebu položaja studenta", poručili su sa UCG.

Više studenata prijavilo je upravi FPN da ih Mujović ponižava, te da ne uspijevaju kod njega da polože ispit iako se mnogo trude. Tvrde i da su o tome razgovarali sa studentskim predstavnicima, ali bez rezultata. Na kraju je njih 25 zatražilo komisijsko polaganje iz predmeta međunarodno javno pravo koje Mujović predaje.

U predstavci dekanu i kolegama iz Vijeća studenata, ali i u mailu dostavljenom medijima, studenti još tvrde i da su od profesora više puta na predavanjima čulu da njemu ni "NATO snage, ni zakoni, a ni Rektorat ne mogu ništa i da je on jači od svega toga"

"Uprava UCG smatra nedopustivom bilo kakavu zloupotrebu pozicija u akademskoj zajednici, bez obzira da li se radi se o nastavnicima ili studentima, i insistiraće da se u skladu sa principima zaštite instutucionalnog integriteta slučaj procesuira i ispita do kraja, preko vlastitih instanci formiranih upravo u tu svrhu. Dakle, slučaj profesora Mujovića i studenata Fakulteta političkih nauka biće ispitan kroz procedure Centra za studije i kontrolu kvaliteta, koji je uspostavljen u Rektoratu, kao i kroz Sud časti Univerziteta Crne Gore, kako bi bila utvrđene činjenice i na osnovu njih biće donešene adekvatne sankcije", poručuju iz Rektorata, na čijem je čelu Radmila Vojvodić.

Sa UCG poručuju da prema pojavama manipulisanja akademskim normama i standardom kvaliteta visokog obrazovanja, Rektorat će se odnositi principijelno, odgovorno i ne dozvoljavajući po tom pitanju bilo kakave izuzetke.

"Izražavamo zadovoljstvo što je ispitni proces na Fakultetu političkih nauka, uprkos ovom slučaju, zaštićen i sproveden do kraja. O toku i rezultatima procesa, javnost i akademska zajednica će kao i uvijek do sada biti blagovremeno i u potpunosti informisana", obećali su iz Rektorata.

Tadašnje Odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala 2010. izviđalo je anonimnu prijavu protiv Mujovića zbog korupcije i zloupotrebe položaja, koja je na kraju odbačena.

Bonus video: