I u Danilovgradu badnjaci na dvije lokacije

"Čujem i kod vas ima jedna grupica koja loži logorsku vatru. Mogu da lože, i to je dobro, i na tome čovjek može da se ogrije, ali da znate, zna se šta je badnjak"
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2014. 21:10h

Tradicionalno nalaganje badnjaka i ove godine u Danilovgradu je obavljeno na dva mjesta. Vjernici Srpske pravoslavne crkve badnjak su naložili ispred crkve Svete Tekle, a vjernici Crnogorske pravoslavne crkve pored Umjetničke kolonije.

Nalaganju badnjaka ispred crkve Svete Tekle prisustvovalo je oko hiljadu vjernika SPC, a badnjake je blagoslovio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je poručio da je badnjak jedan, i simbol jednog boga, jedne vjere i da se ne prinosi ni za državu, ni za narod, već samo za Hrista.

Amfilohije je kazao da dijeliti badnjak, a time djeliti i ljude "mogu samo oni koji ne znaju boga i ne poznaju zakon i pravdu božju".

Dodao je da dijeliti badnjak, a time djeliti i ljude "mogu samo oni koji ne znaju boga i ne poznaju zakon i pravdu božju".

"I oni koji ne pripadaju crkvi božjoj. Takvih je na žalost svuda u svijetu. Ima ih i kod nas, naročito oni koji su izdanci onog bezbožnog sistema koji je ovdje vladao 50-60 godina. Oni misle da službu čine što stvaraju neku svoju crkvu i lože svoj neki badnjak. Mogu to da rade, sve mogu slobodno, ali im nije sve na korist",poručio je Amfilohije, aludirajući na sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

"Crnogorac bez Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, bez njihove vjere i njihove žrtve šta je on? Nula i ništa. I ja da sam takav bio bih nula i ništa i besmislen, i bilo ko da je takav bio bi nula i ništa", rekao je mitropolit Amfilohije

Dodao je i da onaj ko skrene sa puta Svetog Petra cetinjskog i Svetog Petra II ne treba da računa za sebe da je Crnogorac.

"Crnogorac bez Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, bez njihove vjere i njihove žrtve šta je on? Nula i ništa. I ja da sam takav bio bih nula i ništa i besmislen, i bilo ko da je takav bio bi nula i ništa", poručio je on.

Mitropolit Amfilohije kazao je da ga je obradovao predsjednik Crkvene opštine Dragoljub Pavićević, koji je prije nalaganja badnjaka najavio da će se naredne godine badnjaci u Danilovgradu nalagati ispred hrama Svete Petke, čija izgradnja treba uskoro da počne.

Izgradnja tog hrama godinama je bila sporna, jer je lokalna vlast Prostorno-urbanističkim planom, na Božovoj glavici, na mjestu gdje je SPC dobila plac za izgradnju sabornog hrama, predvidjela zgrade.

O zahtjevu Crkvene opštine za izmjenu PUP-a dvije godine nije odlučivano, ali je novim planom, ipak predviđena izgradnja hrama.

"Milo mi je da je i vaš predsjednik (Branislav Đuranović) prihvatio plan i projekat za izgradnju hrama. Tek kada se izgradi hram Svete Paraskeve onda će Danilovgrad postati grad, kao što je Podgorica tek sada postala grad. Do sad je bila turska kasaba, grad Cikotića.. Ne znam kako su je sve zvali sa sjevera i sa juga, ali sada je svjetska prestonica i ima svoj saborni hram, jedan od najveličanstvenijih u Evropi", kazao je Amfilohije dodajući da svak ima pravo da pripada "ovoj ili onoj partiji" i nacionalno da pripada "ovako ili onako", ali da je hram tu da sve objedini, pomiri i probudi bratsku ljubav.

Mihailo: Žalim zbog ponižavajućeg statusa CPC

U blizini Umjetničke kolonije, gdje je badnjake blagoslovio mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, okupilo se oko 200 vjernika.

Mitropolit Mihailo je poručio da Crna Gora nije srpska pokrajina, i da crkva nije Srpska pravoslavna, već da je "ovo Crna Gora i da je crkva crnogorska".

"Siguran sam u jedno i garantujem, da se vraćamo mi Crnoj Gori i ono sve što je naše vraća se u vlasništvo državi Crnoj Gori. Tako će jedino postojati Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva. Nije ovo ni srpska pokrajina ni Srpska pravoslavna crkva, ovo je država Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva, zato vas molim i kumim bogom velikim, da među sobom živite kao ljudi i da se poštujete i ne svađate. Jer ako to uvažite kao molbu i svetu iz crkve i od Crnogoraca i onda će ponovo zazvoniti i Crnogorska pravoslavna crkva i Ivanova zvona", kazao je on.

Mitropolit Mihailo je poručio da Crna Gora nije srpska pokrajina, i da crkva nije Srpska pravoslavna, već da je "ovo Crna Gora i da je crkva crnogorska"

"Crnogorska pravoslavna crkva je uvijek dijelila sudbinu svog naroda, duboko utkana u državno tkivo, nacionalnu svijest i kulturu, bila je i ostala temelj obnovljene crnogorske države. Ujedinimo se oko svojih svetinja i svoje Crnogorske pravoslavne crkve", poručio je on, dodajući da će doći vrijeme "kada ćemo moći kazati da smo svoji na svome".

"Zato nas sve više napadaju, a ne shvataju da samo na temeljima pravde i božanske istine može carovati mir, bratsvo i dobra volja među ljudima, koje i za njih želimo. Slaveći Hristovo rođenje izražavam duboko žaljenje zbog ponižavajućeg statusa Crnogorske pravoslavne crkve i Crnogoraca, kojima su prepriječeni svi putevi do naših oltara. Kao da država ne shvata da crnogorska državnost nije cjelovita bez rješenja pitanja Crnogorske pravoslavne crkve", poručio je mitropolit Mihailo.

Galerija

Bonus video: