I u Glavnom gradu sugerišu da je taksa za korišćenje puteva nerealna

Visinu naknade za opštinske puteve utvrđuju nadležni organi lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Vlade
77 pregleda 2 komentar(a)
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.08.2012. 15:20h

Zamjenik gradonačelnika Podgorice, Vladan Vučelić, sugerisao je Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj hitno preispitivanje Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji glavnog grada, koje su, kako je ocijenio, nerealno opterećenje i biznis barijera.

"Očekujem da se u toku narednih dana pripremi tekst izmijenjene Odluke i uputi u dalju proceduru, kako bi već na narednoj sjednici odbornici Skupštine Glavnog grada o njoj raspravljali", naveo je Vučelić u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, i pored činjenice da je Odlukom, koja je donijeta u skladu sa Pravilnikom Ministarstva saobraćaja i pomorstva, smanjeno osam naknada, može se konstatovati da određivanje visine godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta, predstavlja nerealno opterećenje i biznis barijeru u ovom trenutku.

Ugostitelji moraju da plaćaju 400 odsto više za korišćenje puteva>>>

SDP protiv "harača koalicije Mugoša-NS-DSS">>>

Harač od 700 eura za preduzetnike Glavni grad sada nudi na rate>>>

Vučelić smatra da prilikom utvrđivanja visine navedene naknade nije uvažen ekonomski trenutak, niti su jasno definisani kriterijumi za određivanje visine naknade.

Preispitivanje Odluke prošle sedmice je zatražila Unija poslodavaca (UPCG) jer je, kako je objašnjeno, veliki broj njenih članova protestovao zbog rješenja o visini godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za ovu godinu, a najviše oni sa područja Glavnog grada.

UPCG je preko Savjeta za regulatornu reformu i unaprijeđenje poslovnog amibijenta više puta aktuelizovala taj problem, posljednji put 5. jula, kada im je obećanoda će on biti predmet dodatne pažnje predstojeće sjednice tog tijela.

Visinu naknade za opštinske puteve utvrđuju nadležni organi lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Vlade.

"Međutim i nakon toga su u većini opština na snazi bile odluke za koje nije obezbijeđena saglasnost Vlade, čime je dovedena u pitanje ustavnost i zakonitost takvih odluka", naveli su iz UPCG.

Oni smatraju i da struktura najnovije odluke Skupštine Glavnog grada Podgorica ukazuje na značajno povećanje naknade koju realni sektor treba da plati.

"Tako na primjer, poslovni subjekt koji je po ranijoj odluci platio naknadu od 150 eura, sada po novoj odluci treba da plati 700 eura, što je 350 odsto više", objasnili su iz UPCG.

Povećanje naknada je, kako tvrde, još drastičnije u slučaju kada preduzeće posluje na više adresa u glavnom gradu, tako da mu se obaveza plaćanja povećava u skladu sa brojem lokacija.

"To znači da visina naknade za deset objekata može iznositi i do sedam hiljada EUR. U ekonomskom trenutku, koji karakterišu otežani uslovi poslovanja, više je nego očigledno da je to prekomjeran teret za poslodavce i primjer daljeg opterećenja za mikro i mala preduzeća", kazali su iz UPCG.

Bonus video: