IA: DRI da jača kapacitete za podnošenje krivičnih prijava

Institut alternativa (IA) organizovao je prvi konsultativni sastanak, na kom su govorili članovi Senata DRI, Nikola Kovačević, Branislav Radulović i Dragiša Pešić, koji su, kako je saopšteno, odgovarali na brojna pitanja predstavnika civilnog sektora
65 pregleda 0 komentar(a)
novac, Foto: Ilustracija
novac, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 09.03.2015. 18:56h

Državna revizorska institucija (DRI) treba da jača svoje kapacitete za podnošenje krivičnih prijava i počne da primjenjuje tu nadležnost koja je izričito navedena u Zakonu, ocijenjeno je na sastanku predstavnika DRI i civilnog društva. Institut alternativa (IA) organizovao je prvi konsultativni sastanak, na kom su govorili članovi Senata DRI, Nikola Kovačević, Branislav Radulović i Dragiša Pešić, koji su, kako je saopšteno, odgovarali na brojna pitanja predstavnika civilnog sektora.

Posebna pažnja, kako je saopšteno iz IA, posvećena je pitanju kako DRI bira subjekte revizije koji će biti predmet revizije u određenoj godini i zašto određeni subjekti u dosadašnjem periodu nijesu bili pod lupom DRI. Tokom sastanka, kako je saopšteno, predstavnici civilnog sektora predlagali su institucije i organe koji treba da se nađu pod kontrolom DRI u narednom periodu. „Pomenuti su Glavni grad, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Fond za solidarnu stambenu izgradnju, velika javna preduzeća na centralnom i lokalnom nivou, Uprava carina, Direkcija javnih radova, Direkcija za saobraćaj“, saopšteno je iz IA.

Kako se navodi, pokrenuto je i pitanje slabog kvaliteta komercijalne revizije, posebno lokalnih samouprava, nefunkcionale unutrašnje revizije, kao i pitanje praćenja ispunjenja preporuka DRI. Pokrenuto je i pitanje slabog kvaliteta komercijalne revizije, pogotovo lokalnih samourpava, nefunkcionale unutrašnje revizije, pitanje praćenja ispunjenja preporuka DRI. „I dali neki od važnih izvještaja (kao što su izvještaj o reviziji državnih garancija i koncesija) imaju svoje posljedice, odnosno, da li su njihovi nalazi imali uticaja da se utvrdi odgovornost i promijene uočene problematične prakse“, dodaje se u saopštenju.

Jedna od ključnih tema o kojoj su učesnici govorili je, kako se navodi, podnošenje krivičnih prijava od DRI. U dosadašnjem periodu, predstavnici DRI naveli su da su u slučaju revizije Crnogorskog narodnog pozorišta (2010. godine) podnijeli dopis i dokumentaciju tužilaštvu, na koju još uvijek, kako je saopšteno, nemaju odgovor da li je povodom tog slučaja nešto i urađeno. U ostalim slučajevima kada je izrečeno negativno mišljenje, DRI je dostavljala izvještaj i Državnom tužilaštvu, ali se ipak ne zna kako je dalje postupano u pogledu utvrđivanja odgovornosti za počinjene nezakonitosti i nepravilnosti, kaže se u saopštenju.

„Stav većine predstavnika nevladinih organizacija je bio da DRI treba da krene sa jačanjem svojih kapaciteta za podnošenje krivičnih prijava i započne sa primjenom te nadležnosti koja je izričito navedena u Zakonu o DRI“, kaže se u saopštenju. Predstavnici DRI su, dodaje se, apelovali na ostale institucije, posebno na Tužilaštvo, da obrate veću pažnju na njihove nalaze i djeluju ka utvrđivanju odgovornosti za nezakonitosti za koja se utvrdi da imaju biće krivičnog djela. Članovi DRI su istakli i sopstvene probleme, od manjka revizora, pravnih stručnjaka do prostornih kapaciteta.

Iz IA je poručeno da se mora uspostaviti bolja i djelotvornija saradnja između DRI i civilnog sektora. „Izražena je nada da je današnji sastanak samo prvi u nizu, i da će u narednom periodu, civilno društvo, zajedno sa DRI, napredovati u borbi protiv netransparentnosti i neodgovornosti u upravljanju novcem poreskih obveznika“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: