IA: Ministarstvo finansija konačno objavilo izvještaj o PIFC-u, na redu Skupština, DRI i javnost

Iz ove NVO pozivaju medije da prate sprovođenje zaključaka Vlade i vrše prisak na budžetske korisnike
63 pregleda 0 komentar(a)
Marko Sošić
Marko Sošić
Ažurirano: 19.06.2015. 11:25h

Pozdravljamo odluku Ministarstva finansija da objavi Konsolidovani izvještaj o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru (PIFC) za 2014. godinu. Izvještaji za prethodne godine su bili označavani stepenom tajnosti INTERNO, nasuprot dobrim praksama, preporukama Evropske komisije i odluci Upravnog suda, saopštili su iz NVO Institut alternativa (IA).

"Izvještaj je juče usvojen na sjednici Vlade i objavljen, donoseći pregršt interesantnih podataka o tome kako funkcioniše sistem unutrašnjih kontrola, sedam godina nakon usvajanja Zakona koji predviđa njihovo uspostavljanje. U javnom sektoru trenutno radi 60 unutrašnjih revizora, koji su tokom 2014. godine obavili 114 reviziji i izdali 454 preporuke. Neki od najznač?ajnijih sistema koji su bili predmet unutrašnje revizije kod korisnika sredstava budžeta su: javne nabavke, planiranje budžeta, pla?ćanje faktura, obrač?un i isplata zarada i službena putovanja. Od ukupnog broja izdatih preporuka preporuka, manje od pola je sprovedeno, a još skoro 18% tek djelimično. Ovdje treba obratiti pažnju da se radi o statistici koju prijavljuju sami unutrašnji revizori, bez dodatnih provjera, tako da ih ne treba uzimati kao sasvim pouzdane", ističe se u saooštenju koje potpisuje Marko Sošić, istraživač javnih politika u IA.

Dodaje se da samo dva ministarstva imaju raspoređen i popunjen zakonom propisan broj unutrašnjih revizora.

"Stoga imamo situaciju da budžetski ogromni resori, kao što su MUP, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo ekonomije, i dr. imaju samo po jednog revizora, a određeni nijednog, kao što je slučaj sa Ministarstvom pravde (budžet 9.4 miliona).Postoji poseban problem u izvještavanju budžetskih korisnika prema Ministarstvu finansija. Tek 69% budžetskih korisnika je dostavilo izvještaj o finansijkom upravljanju i kontrolama, a i oni koji su dostavili, nisu podnijeli potpune podatke u svim slučajevima. Upravo zbog ovog problema smo, prilikom posljednjih izmjena Zakona o PIFC-u, tražili uvođenje kaznenih odredbe za nedostavljanje izvještaja, ali tada nismo naišli na razumijevanje ni predlagača akta ni poslanika", navodi se u saopštenju IA.

Po njihovim riječima postoje i problemi u sprovođenju zaključaka datih uz prošlogodišnji izvještaj, od kojih je samo jedan sproveden u cjelosti, a ostalih pet djelimično, uz posebno izraženo nepoštovanje zaključaka od strane lokalnih samouprava.

"Jedan od zaključaka Izvještaja je da svi subjekti javnog sektora internim pravilima i procedurama treba da organizuju sistem za prijavljivanje i utvr?ivanje nepravilnosti i zloupotreba, i pored postojanja budžetske inspekcije u Ministarstvu finansija. Sada kada su podaci o stanju unutrašnjih kontrola javni, red je na ostalim akterima da vrše pritisak na budžetske korisnike da izvrše svoje zakonske obaveze i uspostave funkcionalan sistem koji će onemogućiti zloupotrebe i neracionalno korišćenje javnih sredstava", piše u saopštenju IA.

Iz ove NVO pozivaju medije da prate sprovođenje zaključaka Vlade i vrše prisak na budžetske korisnike.

"Pozivamo Državnu revizorsku instituciju da obrati pažnju na statistiku koju unutrašnji revizori prijavljuju o ispunjenjenju preporuka i provjere njihovu istinitost. Pozivamo skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet da ovom izjveštaju posveti posebnu sjednicu i usvoji sopstvene zaključke čije će sprovođenje u narednom periodu pratiti. Takođe, neophodna je posebna pažnja za izvještaje onih potrošačkih jedinica koji nisu dio konsolidovanog izvještaja jer izvještavaju direktno Skupštinu (kao što su Ombudsman, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i dr", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: