Ići će pred Skupštinu ako ne dobiju pomoć

Predsjednik Skupštine stanara Milovan Vujović najavio je da će još jednu noć provesti kraj vatre, pod vedrim nebom
0 komentar(a)
požar zgrada stara Mašinska škola, Foto: Savo Prelević
požar zgrada stara Mašinska škola, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2012. 18:14h

Stanari bivše Mašinske škole, koji su u ponedjeljak nakon požara ostali bez krova nad glavom, najavili su protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore, ako im država ne pomogne.

Predsjednik Skupštine stanara Milovan Vujović najavio je da će još jednu noć provesti kraj vatre, pod vedrim nebom.

Vujović je rekao da im se niko od nadležnih nije obratio, iako su juče tražili prijem i pomoć od predsjednika Vlade i Skupštine, Igora Lukšića i Ranka Krivokapića, i gradonačelnika Miomira Mugoše.

"I večeras ćemo boraviti ispred zgrade pored logorske vatre, u kojoj su izgorjeli naši stanovi, jer mi drugog rješenja nemamo"

“Niko nam se od nadležnih državnih organa do sada nije obratio, iako smo na svim relevantnim adresama tražili pomoć da se naš problem riješi. Jedino nam je juče Crveni krst pružio pomoć u hrani, odjeći i ćebadi, a danas u 9 časova imamo prijem kod ombudsmana Šućka Bakovića”, rekao je Vujović juče “Vijestima”.

Pored logorske vatre

Noć između srijede i četvrtka 50-tak građana stare Mašinske škole, među kojima je bilo i djece, provelo je napolju, uz vatru, po veoma hladnom vremenu.

Stanari su siktali da su ogorčeni što ni to nije bilo dovoljno da od Glavnog grada dobiju pomoć.

Glavni grad je ranije opredijelio po 300 eura za porodice koje su ostale bez krova nad glavom

“I večeras ćemo boraviti ispred zgrade pored logorske vatre, u kojoj su izgorjeli naši stanovi, jer mi drugog rješenja nemamo. Ovdje su naši domovi i čekamo da nam se neko od nadležnih državnih organa obrati i ponudi neko rješenje za naše probleme. Ostali smo bez krova nad glavom, bez kompletne imovine”, rekao je Vujović.

Vujović je istakao da djeca spavaju u automobilima, u komšiluku ili kod najbližih rođaka i prijatelja.

“Svjesni smo da to ne može dugo trajati, jer 'svakog gosta, dva dana dosta'. Nadam se da će nadležni organi reagovati, jer se u narednom periodu očekuje hladnije vrijeme, ali i kiša”, kazao je Vujović.

Glavni grad je ranije opredijelio po 300 eura za porodice koje su ostale bez krova nad glavom, a zaposleni u prosvjeti dobili su još po 500 od resornog Ministarstva.

Paketi od Crvenog krsta

Porodice čiji su stanovi potpuno izgorjeli u požaru ili uništeni prilikom gašenja dobile su juče hranu, garderobu, ćebad i higijenska sredstva od “Crvenog krsta”.

Saopšteno je da se pomoć sastoji od 10 kilograma brašna, paketa hrane (dva litra ulja i šećera, kilogram pasulja, riže i soli, četiri pakovanja makarona, pet pakovanja ribe, paštete, narezaka i eurokrem), paket higijene ( tri kilograma detrdženta, litar šampona, detrdženta za suđe, četiri sapuna, vlažne maramice , pastu za zube, uloške), kuhinjski set, po dvije jakne i majice po porodici za odrasle i ćebe po članu porodice.

Bonus video: