Igračkoteka u Podgorici do septembra gotova

“Djeci, posebno u toku ljetnjeg i zimskog raspusta, treba obezbijediti besplatne sportske, edukativne i druge sadržaje”
0 komentar(a)
Igračkoteka, Foto: Savo Prelević
Igračkoteka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2015. 19:46h

Udruženje „Roditelji” radi na osposobljavanju Igračkoteke, koja bi trebalo da bude završena do septembra, a predstavljaće podršku roditeljima u stanju socijalne ugroženosti. Prostor se nalazi u Ulici Bracana Bracanovića 74, ima dvije etaže, prizemlje površine 69 i podrum od 74 kvadrata.

“Smatramo da djeci... posebno u toku ljetnjeg i zimskog raspusta, treba obezbijediti besplatne sportske, edukativne i kreativne sadržaje jer u tom periodu imaju puno slobodnog vremena, koje provode bez roditelja koji moraju da rade”, kazala je koordinatorka projekta “Igračkoteka i razvojni centar” Slađana Bajić Bogdanović.

Ona je istakla da bi upravo takvi sadržaji bili od velike pomoći i roditeljima i djeci koja bi tako provodila slobodno vrijeme na kvalitetan način.

“U Udruženju već neko vrijeme radimo na tome da obezbijedimo upravo ovakav vid podrške roditeljima, prvenstveno onima koji su u stanju socijalne ugroženosti ali i svima ostalima, i to tako što uveliko radimo na osposobljavanju za rad Igračkoteke i razvojnog centra”, istakla je Bajić Bogdanović.

Udruženje je od Ministarstva odbrane dobilo prostor za korišćenje bez nadoknade

Ona je rekla da posljednjih mjeseci aktivno rade na saniranju i adaptaciji prostora, koje im je Ministarstvo odbrane ustupilo na petogodišnje korišćenje.

“Volonteri udruženja ovih dana kontaktiraju kompanije i potencijalne donatore koji bi svojim uslugama ili proizvodima mogli da doprinesu bržoj sanaciji prostora”, kazala je Bajić Bogdanović.

Ona je dodala da su se pozivu odazvali Fondacija Petrović Njegoš, kompanije “Entext”, “Elko tim”, “Hausmajstor”, “Electro team Budva” i Studio "Synthesis architecture&design”.

Bajić Bogdanović je naglasila da je veliku podršku pružio Glavni grad te da značajan dio radova obavlja Agencija za stanovanje.

Ona se nada da će od septembra prostor biti osposobljen za namjenu te da će mališani moći da uživaju u sadržajima “koji će ih i te kako obradovati, ali im i biti od velike pomoći u učenju i razvoju”.

Udruženje je u februaru od Ministarstva odbrane dobilo prostor za korišćenje bez nadoknade.

Pored biblioteke igračaka, u prostoru Igračkoteke, biće organizovane i besplatne edukativne i kreativne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, prvenstveno za mališane koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Teme će biti raznolike i prilagođene uzrastu, higijena, bonton, komunikacija, kultura, umjetnost, zaštita životne sredine.

Radionice i predavanja i za mališane i njihove roditelje

Pored radionica za djecu, u planu su i predavanja i radionice i za roditelje.

Radionice su planirane na teme koje se tiču roditeljstva.

Grupa za pomoć socijalno ugroženim porodicama, koja u okviru udruženja “Roditelji” trenutno pomaže preko 200 pomenutih porodica, uključiće se u aktivnosti “Igračkoteke” sa projektom besplatne pomoći u učenju djeci školskog uzrasta.

Bonus video: