IJZ: Još dva smrtna slučaja od gripa

Za pacijenta rođenog 1972. godine saopšteno je da u anamnezi nije imao registrovane hronične bolesti i da nije poznato da li je vakcinisan sezonskom vakcinom
965 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje: Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Institut za javno zdravlje: Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2019. 16:05h

Dva muška pacijenta, rođena 1952. i 1972. godine, preminula su prošle sedmice od gripa. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je stariji pacijent imao hronične bolesti i nije bio vakcinisan protiv gripa. Za pacijenta rođenog 1972. godine saopšteno je da u anamnezi nije imao registrovane hronične bolesti i da nije poznato da li je vakcinisan sezonskom vakcinom.

Iz IJZ su kazali da je zaključno sa prošlom sedmicom registrovano 30 smrtnih slučajeva od infekcije izazvane virusom gripa.

Kod izabranih doktora je od 25. do 31. marta registrovano 65 osoba sa simptomima nalik gripu. Zbilježen je pad oboljelih u svim starosnim grupama.

“ U toku 13. nadzorne sedmice u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ laboratorijskim putem potvrđeno je šest slučajeva infekcije virusom gripa. U pitаnju su infekcije virusom gripа tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 492 “, piše u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je prošle sedmice registrovano i 6083 osobe sa simptomima blažih i težih respiratornih infekcija. Rekli su i da su, prema podacima dobijenim iz bolničkog nadzora, prijavljena dva slučaja teških akutnih respiratornih infekcija.

“Oba su uzorkovana na virus gripa i rezultat je kod jednog pacijenta bio pozitivan na prisustvo virusa tipa A”, saopštili su iz IJZ.

Bonus video: