Imaju 115 vozila, a Košuta za 700.000 eura "naručio" zakup još 40

Skupa obnova voznog parka Uprave za inspekcije na tenderu bez konkurencije. Četvorogodišnji zakup „škodinih“ vozila, prema dostupnim cijenama na tržištu, skuplji je nego da su ista vozila odmah kupljena. Uprava za inspekcijske poslove je tražila da u ukupnu vrijednost ponude zakupa 40 vozila bude uključena i registracija vozila, kasko osiguranje, svi servisi, zamjena guma na 40.000 km, i drugi troškovi koji nastaju zaključenjem ugovora
13083 pregleda 21 komentar(a)
Alija Košuta, Foto: Savo Prelević
Alija Košuta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2019. 08:39h

Uprava za inspekcijske poslove, kojom rukovodi funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Alija Košuta,naručila je posredstvom Uprave za imovinu četvorogodišnji zakup 40 vozila za 720 hiljada eura, uz primjenu okvirnog sporazuma, i mogućnost njihovog naknadnog otkupa.

Ova institucija u svom posjedu već ima 115 vozila.

Na tenderu na kojem nije bilo konkurencije, jedinu ponudu vrijednu 715.200 eura dala je podgorička firma Autočačak, koja je ponudila 30 „škodinih“ modela „rapid“ i 10 džipova „karoq“. Jedini ponuđač dao je cijenu mjesečnog zakupa 40 vozila u iznosu od 14.900 eura, a na godišnjem nivou 178.800 eura. Na godišnjem nivou službenici Uprave su ovu nabavku usluge procijenili na 180.000 eura.

Tender je Uprava za imovinu objavila 18. marta, a Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača - firme Autočačak iz Podgorice, donijela je 9. maja ove godine. Ugovor o zakupu, kako je “Vijestima” potvrdio direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, još nije potpisan.

Četvorogodišnji zakup „škodinih“ vozila, prema dostupnim cijenama na tržištu, skuplji je nego da su ista vozila odmah kupljena.

Od direktora Košute, kojem su iz “Vijesti” pitanja poslali još u srijedu popodne, nije dobijen odgovor na pitanje zašto im Uprava za imovinu nabavlja vozila, iako tu nabavku nijesu predvidjeli ovogodišnjim planom, kao ni da li se moguće radi o kupovini ovih vozila na lizing?

Nije se moglo dobiti ni objašnjenje koliko novca godišnje Uprava za inspekcijske poslove troši za održavanje postojećeg voznog parka koji nije tako mali već broji 115 vozila.

Službenice za javne nabavke Uprave za imovinu Nela Lekić i Seka Dujović (predsjednica Komisije na ovom tenderu) objasnile su “Vijestima” da je Uredbom o objedinjavanju javnih nabavki robe i usluga definisano je da objedinjavanje sprovodi organ uprave nadležan za upravljanje državnom imovinom.

“Članom 3 Uredbe definisano je da se objedinjene javne nabavke sprovode i za nabavku robe-prevoznih sredstava. S tim u vezi, a u skladu sa Uredbom, na početku budžetske godine Ministarstvo finansija je Upravi za imovinu prenijelo sredstva Uprave za inspekcijske poslove za potrebe sprovođenja javne nabavke opreme koja je podrazumijevala i nabavku prevoznih sredstava, a na osnovu čega je Uprava za imovinu uvrstila nabavku u svom Planu nabavki za tekuću godinu…

U konkretnom slučaju, Uprava za inspekcijske poslove je dostavila procijenjenu vrijednost nabavke i tehničku specifikaciju, uz koju je dala instrukcije da je potrebno izvršiti nabavku vozila putem zakupa na period od 48 mjeseci”, naveli su iz Uprave za imovinu.

Nije se moglo dobiti ni objašnjenje koliko novca godišnje Uprava za inspekcijske poslove troši za održavanje postojećeg voznog parka

U zahtjevu je Uprava za inspekcijske poslove, kako dalje dodaju, tražila “da u ukupnu vrijednost ponude bude uključena i registracija vozila, kasko osiguranje od svih rizika (osim u slučaju da je šteta nastala kao namjerna, pod uticajem alkohola, droge itd.), svi servisi, zamjena guma na 40.000 km, i druge troškove koji nastaju zaključenjem ugovora”.

“Donesena je Odluka o izboru najpovoljnije ponude, i nakon isteka zakonom propisanog roka za žalbu, ukoliko ne bude izjavljena žalba na istu, sa ponuđačem Autočačak biće zaključen Ugovor. Plaćanje zakupa vozila vrši se iz sredstava Uprave za inspekcijske poslove, koja su na početku budžetske godine prenesena na pozicije Uprave za imovinu.

Nakon isteka zakupa, vozila će biti vraćena privrednom društvu sa kojim je zaključen Ugovor”, dodale su Lekić i Dujović.

Na pitanje „Vijesti“, da li je Upravi za imovinu sugerisano iz Uprave za inspekcije kako da koncipiraju tendersku dokumentaciju za ovo nadmetanje, model zakupa na četiri godine ili druge specifikacije, odgovoreno je da se “iz zahtjeva može jasno vidjeti da je ideja bila da u jednom postupku obuhvati nabavku vozila, osiguranje pokretne imovine, tehničkog pregleda, nabavku rezervnih djelova, ulja i maziva, pneumatika i nabavku usluga održavanja vozila”.

Žalili se da su inspektori manje mobilni zbog starijih vozila

U izvještaju o poslovanju Uprave za inspekcijske poslove za 2018. godinu, koji je objavljen na veb sajtu te institucije tek početkom aprila 2019, tj. nakon što je već bila oglašena ova javna nabavka, ukazuje se da postoji problem sa voznim parkom.

„U izvještajnoj godini je i problem voznog parka dodatno usložen, s obzirom na to da isti nije obnavljan, a da se protekom vremena stanje vozila pogoršalo. Naime, Uprava raspolaže sa 115 vozila prosječne starosti od 12 godina (12 vozila starosti do četiri godine, 50 vozila starosti od šest do 10 godina, 51 vozilo starosti od 11 do 20 godina, 1 vozilo starosti preko 20 godina). Ovakva starosna struktura voznog parka iziskuje visok iznos troškova održavanja. Nedovoljan broj službenih vozila i visok stepen amortizacije postojećih, uz nedovoljan iznos sredstava za gorivo, onemogućava veću mobilnost inspektora na terenu“, navodi se u izvještaju.

Funkcioneri i direktori BS-a vole “škode”

Interesantno je da su i drugi funkcioneri i direktori iz Bošnjačke stranke proteklih mjeseci nabavljali upravo vozila “škode”. Od Alije Košute “Vijestima” nije odgovoreno da li se radi o slučajnosti ili možda iz vrha Bošnjačke stranke imaju neku preporuku da kupuju ista vozila?

„Vijesti“ su polovinom marta ove godine objavile da je direktor Montekarga Muradif Grbović, funkcioner BS-a, takođe, kupio novi model “škode superb”, nakon što mu je Odbor direktora te kompanije dao saglasnost da kupi novo vozilo u iznosu do 30.000 eura. Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, takođe funkcioner BS-a, prije nekoliko mjeseci posredstvom Uprave za imovinu kupio je 11 novih službenih vozila marke „škoda“ za oko 170.000 eura. Devet vozila su „škode rapid aktiv“, dok su dva luksuznija (limuzine) iz serije „superb stajl“ i „superb ambišn”.

Bonus video: