"Imam papire za svaki gram metala, neka Mugoša dođe da se uvjeri"

Božović je nadležnima iz Glavnog grada poručio da ukradeni kabal sa Blažovog mosta potraže na Koniku
620 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 19:10h

Vlasnik preduzeća „Alga” Slavko Božović, koji se bavi otkupom sekundarnih sirovina, pozvao je gradonačelnika Miomira Mugošu da se uvjeri da na njegovom otpadu nema ukradenih šahti, rešetki i kablova.

Božović tvrdi da legalno otkupljuje bakar, željezo i gvožđe, a da se nelegalno trguje na Koniku, odbacivši navode saopštene iz Glavnog grada da trguje i sa sirovinama ukradenim sa ulica.

Glavni grad poziva da se provjere firme koje otkupljuju metal >>>

“Za svaki gram metala imam papire i izdatu potvrdu, kao i ime čovjeka od koga je optkupljeno. Najjača smo firma u Podgorici u ovom poslu i svi manji žele da me maknu, pa mi skoro svaki dan šalju inspekciju, a sada nas javno proziva i gradonačelnik. Nikada ne bih otkupio ništa bez lične karte, a naročito ne šahtu, jer svaki imalo pametan čovjek zna odakle dolazi takav materijal”, kazao je Božović “Vijestima”.

Iz Glavnog grada ranije je saopšteno da se ukradene šahte i rešetke sa gradskih ulica prodaju kao sekundarne sirovine

Iz Glavnog grada ranije je saopšteno da se ukradene šahte i rešetke sa gradskih ulica prodaju kao sekundarne sirovine. Pozvali su nadležne da provjere firme koje, kako su naveli otkupljuju ukradeno, po njihovim saznanjima. Iz Glavnog grada su optužili firme “Alga”, koja se nalazi na putu prema Tuzima, “Iron Cist” iz Nikšića i “Sulzer” iz Kotora da to čine...

Božović je nadležnima iz Glavnog grada poručio da ukradeni kabal sa Blažovog mosta potraže na Koniku, gdje se, tvrdi, uveliko otkupljuje takva roba.

“Tamo skoro svaka kuća otkupljuje gvožđe. Oni su ti koji mi šalju inspekciju kako bi me zatvorili, već su uspjeli da me otjeraju sa prostora preko puta 'Dekar' pumpe, a odavde neće moći. Spreman sam da snosim odgovornost za svaku nepoštenu i nezakonitu radnju, ako je nadležni pronađu”, kazao je Božović.

Prije desetak dana ukradeno je 600 metara kabla sa mosta Blaža Jovanovića, a iz policije je saopšteno da je zbog toga uhapšen Sinan Adžović.

I trgovci za Konika, međutim, tvrde da ne otkupljuju robu za koju sumnjaju da je ukradena.

Jedan od njih “Vijestima” je kazao da ne otkupljuju akumulatore, šahte i željezo, već da se bave samo otkupom metalnih kutija i “sitnog” metala.

Tvrdi da niko ne može da proda ni gram metala bez lične karte, nakon što je 22. juna stupio na snagu Zakon o sprječavanju nelegalnog poslovanja, kojim je “zabranjeno obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene registracije u skladu sa zakonom”.

Mugoša je lani optužio Rome sa Konika da kradu gradsku imovinu, izazvavši oštro negodovanje dijela javnosti.

Pored poklopaca od šahti koje najčešće kradu, na meti lopova su i kanalizacione cijevi, ulazna vrata stambenih zgrada, ograde, metalni djelovi parkovskog mobilijara, pa čak i spomenici istaknutih ličnosti.

Kilogram gvožđa na otpadima košta dvadesetak centi.

Kapetanović: Trgujem auto-djelovima

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, vlasnik kotorskog preduzeća “Sulzer” je Radovan Kapetanović.

On tvrdi da se ne bavi otkupom željeza i sekundarnih sirovina, već trgovinom auto-djelovima.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa vlasnicima nikšićkog preduzeća “Iron cist”.

Odustali od gumenih šahti

Zamjenica direktora preduzeća “Putevi” Violeta Klikovac kazala je juče “Vijestima” da su odustali od namjere da postave gumene šahte na ulicama.

“Takve šahte ne mogu da izdrže preveliku nosivost, tako da teška vozila ne bi smjela prelaziti preko njih...”, kazala je Klikovac.

Ona je ranije najavila da nadležni razmišljaju da nabave nove šahte od reciklirane gume, jer, kako je saopšteno, godišnja šteta od krađe poklopaca i rešetki iznosi 50 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: