Imovina od Jaza do Buljarice vrijedi više od milijardu eura

Opština Budva je vlasnik 49 miliona kvadrata zemlje i 69 hiljada kvadrata stanova i poslovnog prostora. Veliki problemi u imovinskom kartonu i u Petrovcu, Svetom Stefanu i Bečićima
4317 pregleda 2 komentar(a)
Problematično vlasništvo u Starom gradu, Foto: Vuk Lajović
Problematično vlasništvo u Starom gradu, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva je vlasnik ili suvlasnik 49,4 miliona kvadrata zemlje i 64.902 kvadrata poslovno-stambenog prostora na teritoriji od Jaza do Buljarice.

To je saopštio prvi potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović prezentujući prvi preliminarni imovinski karton, na kome je radio tim sa njim na čelu.

Prema njegovim riječima, minimalna potcijenjena vrijednost te imovine je oko 270 miliona eura, ako se kvadrat zemlje računa po šest eura, a stambeno-poslovnog prostora po 300 eura.

"Realno da vrijednost imovine je nekoliko puta viša i premašuje milijardu eura“, kazao je za „Vijesti“ Bulatović.

Ističući da je Crnogorska, partija na čijem je čelu u Budvi, prilikom ulaska u vladajuću koaliciju najavila da će prioritetni zadatak biti izrada imovinskog kartona, Bulatović je saopštio da je riječ o preliminarnom izvještaju jer njime nije obuhvaćena vrijednost ostale imovine, poput voznog parka i ostalog, a to će biti kompletirano nakon što bude završen elaborat o popisu.

Naglasio je da su imali dosta izazova prilikom izrade, od upoznavanja sa arhivskom građom, uspostavljanja jačih veza sa državnim institucijama, prije svega sa Upravom za nekretnine.

"Najveći izazov je bio formiranje tima koji bi se posvećeno bavio ovim poslom. U prošlosti je bilo pokušaja da se bavi ovim pitanjem, ali nažalost nikada nije došlo do realizacije“, istakao je Bulatović.

Kao jedan od primjera nelogičnosti na koju su naišli je i onaj da imovina Opštine nije samo popisana na zvanični matični broj, koji postoji decenijama unazad, već se ispostavilo da postoji čitav niz matičnih brojeva na koje su upisane brojne nekretnine u posjedu lokalne uprave.

Vladimir Bulatović

"Najveći problemi u imovinskom kartonu koje smo zatekli su vezani na Budvu, Petrovac, Sveti Stefan i Bečiće. Tu postoji gradnja na opštinskoj zemlji, od neovlašćenog ulaska u nepokretnosti Opštine i njihovog korišćenja, a tu je i pitanje restitucije, plaćanja nadoknade za izuzeto zemljište dva ili više puta, za šta postoje određene evidencije. Tu je osnovni razlog što nijesmo imali ažurne opštinske službe, da ako je neka zemlja plaćena i izuzeta, ona je trebalo da bude preknjižena na Opštinu“, kazao je Bulatović.

Uz očekivanje veće saradnje sa državnim institucijama, on je kazao da će biti angažovane advokatske kancelarije specijalizovane za imovinsko-pravne odnose, koje će se baviti rješavanjem svih problema koji su utvrđeni.

"Predložiću formiranje opštinske direkcije za imovinu, koja bi pomogla lokalnoj samoupravi da sve nagomilane probleme što prije razriješi i da na kraju formiramo dobru evidenciju“, naglasio je Bulatović.

U Starom gradu najgore, podaci se ne podudaraju

Bulatović je naveo da će jedan od prioriteta tokom ove godine biti utvrđivanje imovine Opštine u Starom gradu, koja je, kako je kazao, mnogo veća od one koja je uknjižena u katastru.

"Najveća koncentracija problema je u okviru mjesne zajednice Stari grad, a najveći broj problema je nastao nakon zemljotresa, prije 40 godina. Nažalost, faktičko stanje unutar Starog grada i ono što je evidentirano u katastru se ne poklapaju. Smatramo da Opština treba da ima mnogo više nepokretnosti“, istakao je Bulatović.

Kao primjer uzurpacije opštinske imovine u Starom gradu, koji je proslijedio kancelariji za antikorupciju, kako je kazao Bulatović, je Kuća Čekrdekovića.

"Imamo čovjeka koji je ušao na sprat ove kuće i koristi ga, živi tu, a ljeti ga čak izdaje u turističke svrhe. Imamo i kaznu turističke inspekcije, koja je u tu ljetos zatekla turiste iz Azerbejdžana. Ono što je problem je što ova kuća, koja je legat, i dalje se vodi na Kulturno-informativni centar, preduzeće koje ne postoji 20 godina. I tu opštinske službe nijesu bile ažurne da imovinu, nakon što je ukinut KIC, odmah prevedu na Opštinu“, kazao je Bulatović. Najavio je formiranje posebnog tima koji će se baviti Starim gradom.

Bonus video: