Incident na liturgiji: Kamenjem na vjernika CPC? - Vijesti.me
NA KRUŠEVCU

Incident na liturgiji: Kamenjem na vjernika CPC?

Dvije crkve su u nedjelju održale litirgije na istom mjestu u Podgorici, nakon čega je došlo do incidenta

Mihailo Dedeić
Mihailo Dedeić (Foto: Boris Pejović)

Vjernik Crnogorske pravoslavne crkve povrijeđen je, u nedjelju, nakon liturgije na Kruševcu, kada su ga vjernici Srpske pravoslavne crkve gađali kamenjem, saopšteno je iz CPC, prenosi RTCG.

Dvije crkve su u nedjelju održale litirgije na istom mjestu u Podgorici, nakon čega je došlo do incidenta.

"U nedjelju, nakon naše liturgije na Kruševcu, prisutni na liturgiji Srpske crkve u crkvi svetoga Đorđa, takođe na Kruševcu, koju je predvodio beogradski pop, jednog našeg vjernika su kamenovali i nanijeli mu ozbilje povrede", saopštio je Mitropolit CPC Mihailo.

On ističe da su godinama svještenici i vjernici CPC izloženi prijetnjama i demonstraciji mržnje, koju, kako kaže, na njih javno izlivaju popovi beogradske patrijaršije i njihovi duhovni sljedbenici.

"Od tih moralno bezobzirnih osoba, privilegovanih u ovoj zemlji strepi vlast i odbija da ih privede poznaniju prava. Nagrada za njihovu prijetnju i demonstraciju moći su i dodvoravanja srpskoj crkvi", naglasio je Mitropolit CPC.

On je ocijenio da je na skupovima SPC policija samo formalno prisutna.

"Iako im nije stran šovinizam zbog kojega su Crnogorci uskraćeni za elementarna ljudska prava u sopstvenoj domovini. Očito je da naša administracija i beogradska patrijaršije dijele suverenitet nad nama i našom zemljom", poručio je Mitropolit.

On je, zbog toga, pozvao vlast da cetinjsku "filijalu Beogradske patrijaršije" liši takvih prava i moći prije nego li napravi neko zlo u ovoj zemlji, prenosi RTCG.