Info table: Turisti se mogu upoznati sa ptičjim bogatstvom kanjona Morače

nfo table u blizini Male rijeke i Mrtvice turistima predlažu stazu dužine nekoliko kilometara, čijim obilaskom mogu uživati u posmatranju nekih vrsta. Ostale tri info table predstavljaju tačku odakle se može uživati u pogledu na kanjon i neke od egzotičnih ptica
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2015. 14:44h

Na pet lokacija u kanjonu Morače postavljene su info table putem kojih se turisti mogu upoznati sa ptičjim bogatstvom tog područja.

Info table su postavljene na Smokovcu, u blizini ušća Male rijeke u Moraču, u Međuriječju, u blizini Manastira Morača, kao i u kanjonu tri km prije ušća Mrtvice u Moraču.

"Tokom odabira lokacija u obzir je uzeto par kriterijuma posebno vodeći računa o vrstama koje se mogu posmatrati sa određene pozicije i pristupačnosti – mogućnosti zaustavljanja vozila", saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Info table u blizini Male rijeke i Mrtvice turistima predlažu stazu dužine nekoliko kilometara, čijim obilaskom mogu uživati u posmatranju nekih vrsta. Ostale tri info table predstavljaju tačku odakle se može uživati u pogledu na kanjon i neke od egzotičnih ptica.

Cilj postavljanja info tabli je promocija i upoznavanje građana sa ornitološkim bogatstvom kanjona, a potom i turistička valorizacija tog prirodnog bogatstva Crne Gore.

"Kanjon Morače jedan je od prirodnih bisera i izuzetno značajnih područja za ptice. Od 115 vrsta, koliko je dosadašnjim istraživanjima registrovano, posebnu pažnju privlače neke od najrjeđih gnjezdarica Crne Gore kao što su suri orao, noćni potrk i druge", naveli su iz CZIP-a.

U kanjonu su registrovane 84 sigurne gnjezdarice i deset vrsta čije gniježđenje nije potvrđeno, što predstavlja 42 odsto ukupnog broja vrsta koje gnijezde u Crnoj Gori.

Aktivnost je finansirao Fonda za ugrožene ekosisteme, a dijelom podržala i Agencija za stanovanje.

Galerija

Bonus video: