Inspekcija na gradilištu autoputa zatekla i radnike bez ugovora

Nadzor obavljan tri puta (u maju, junu i avgustu ove godine) kod glavnog izvođača CRBC, podizvođača “Montenegro petrol” d.o.o. Podgorica i Agencije za ustupanje zaposlenih “Outsourcing“ d.o.o. Podgorica
285 pregleda 27 komentar(a)
kamp Jabuka, Foto: Dragana Šćepanović
kamp Jabuka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.09.2015. 05:20h

Prilikom inspekcijskog nadzora na gradilištu autoputa Bar-Boljari, na dionici Smokovac-Uvač-Mateševo (lokacija Jabuka), inspekcija rada utvrdila je izvjesne nepravilnosti.

To su "Vijestima" kazali iz Uprave za inspekcijske poslove, podsjećajući da je nadzor obavljan tri puta (u maju, junu i avgustu ove godine) kod glavnog izvođača CRBC, podizvođača “Montenegro petrol” d.o.o. Podgorica i Agencije za ustupanje zaposlenih “Outsourcing“ d.o.o. Podgorica.

"Obavljenim inspekcijskim nadzorima utvrđene su sljedeće nepravilnosti: u mjestu izvođenja radova (na gradilištu) za radno angažovana lica nijesu se nalazili ugovori o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, zatečeno je devet lica bez zaključenog ugovora o radu, nije donijet akt o rasporedu korišćenja sedmičnog odmora zaposlenih i neposjedovanje izvještaja o zdravstvenom pregledu pet rukovalaca građevinskim mašinama", kazala je PR te službe Milena Ostojić.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, tvrdi ona, glavnom izvođaču je izrečena jedna novčana kazna prekršajnim nalogom na licu mjesta, podizvođaču je izrečeno pet novčanih kazni prekršajnim nalozima, dok su agenciji za ustupanje zaposlenih izrečne dvije novčane kazne prekršajnim nalozima na licu mjesta.

Takođe, donijeta su ukazivanja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, koje su, tvrde u Upravi za inspekcijske poslove, u ostavljenom roku i otklonjene.

"Nadzorom obavljenim 14. avgusta ove godine, na osnovu prijave radno angažovanih lica u firmi CRBC preko Agencije za ustupanje zaposlenih “Outsourcing", a u vezi sa isplatom zarada za vrijeme državnog praznika Dana državnosti i isplate prekovremenih časova rada, utvrđeno je da je zaposlenima u Agenciji izvršena isplata zarada sa uvećanjem, po osnovu prazničnog i svih ostvarenih časova prekovremenog rada za 62 zaposlena”, rekla je Ostojić "Vijestima".

Ona je dodala da su "inspektori rada preduzeli sve mjere u okviru svojih nadležnosti, uvidom u relevantnu dokumentaciju (ugovore o radu, platne liste, sporazum o ustupanju zaposlenih između glavnog izvođača i Agencije)."

Bonus video: