Inspekcija utvrdila: Zgrade ne tonu, podrumi nisu potopljeni

Iz Urbanističko-građevinske inspekcije tvrde da se u centru Budve gradi prema propisima
630 pregleda 5 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.03.2018. 20:16h

Na osnovu ovjerenog projekta obavljena je gradnja tri velika stambeno-poslovna kompleksa u Mediteranskoj ulici, četiri solitera kompanije ICL inžinjering, luksuzna višespratnica Garden residence kompanije Modena gradnja i temelji budućeg Porto Budva, kompanije Alart centar.

To je utvrdila urbanističko-građevinska inspekcija, koja je unazad nekoliko godina konstantno nadzirala izgradnju najvećeg stambenog kompleksa u srcu Budve, nadomak Staroga grada.

I dok uzrok pukotina u Mediteranskoj ulici ispituju kotorski tužioci, iz državne inspekcije poručuju da nije bilo odstupanja od propisa.

Projekte su ovjerili opštinski Sekretarijat za urbanizam, a kada je riječ o gradnji četiri solitera, dva trinaestospratna i dva devetospratna, koje je gradila kompanija „Bemax“ a investitor je bila firma ICL inžinjering, nedavno preminulog profestora Građevinskog fakulteta Arsenija Vujovića.

Za ta četiri solitera, javnost je u više navrata spekulisala da „tonu“, i da su pukotine nastale u Mediteranskoj posljedica upravo gradnjom stambenog bloka na lokalitetu Velja voda.

“Pojekat investitora ICL inženjering d.o.o. inspekcijski je kontrolisan više puta od strane inspektora za građevinarstvo, kao i inspekcije za urbanizam, Uprave za inspekcijske poslove, a u odnosu na odobreni revidovani glavni projekat na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola“, naveli su u odgovoru „Vijestima“ iz inspekcije.

Takođe i gradnja apartamnsko stamebno-poslovnog kompleksa „Modena gradnja“ na samo 50 metara od Staroga grada, izvršena je u skladu sa projektom, a izvođač radova podgorički Bemax ispoštovao je sve smjernice iz projektne dokumentacije.

Četiri etaže ispod zemlje, kako se u dijelu javnosti spekulisalo da su praktično potopljene muljem, pokazale su se neistinitim, jer je objekat “potpuno suv”, a ni u jednom od podzemnih etaža nije došlo do prodiranja vode i mulja.

“Za objekat investitora Modena gradnja d.o.o. inspekcijsku kontrolu vršila je inspekcija za urbanizam Uprave za inspekcijske poslove“, saopšteno je.

I najnoviji projekat Porto Budva gradi se u skladu sa projektom.

“Objekat investitora Alart centar d.o.o. (projekat Porto Budva), inspekcijski je kontrolisala i kontroliše urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma, a u odnosu na izdatu građevinsku dozvolu i odobreni revidovani glavni projekat“, rečeno je iz inspekcije.

Bonus video: