Inspektori rada kontrolisali gradilišta: 50 nepravilnosti, naplaćeno više od 19.000 eura

„Na osnovu nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja izdato je 14 prekršajnih naloga, dok je 30 izdato na osnovu nepravilnosti iz oblasti zaštite i zdravlja na radu“, navodi se u saopštenju
59 pregleda 0 komentar(a)
Jaz, gradilište, Foto: Arhiva Vijesti
Jaz, gradilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.06.2016. 12:12h

Inspektori rada u maju su, prilikom kontrola na 12 gradilišta u primorskim opštinama, utvrdili 50 nepravilnosti na osnovu kojih su izrečene novčane kazne od ukupno 19,05 hiljada eura.

„Obavljene su 53 kontrole i utvrđeno 50 nepravilnosti, od čega 12 iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, a 38 iz oblast zaštite i zdravlja na radu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave za inspekcijske poslove.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti izdata su 44 prekršajna naloga, po 22 za pravna i odgovorna lica, sa novčanim kaznama od ukupno 19,05 hiljada eura.

„Na osnovu nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja izdato je 14 prekršajnih naloga, dok je 30 izdato na osnovu nepravilnosti iz oblasti zaštite i zdravlja na radu“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave je objašnjeno da su u maju inspektori rada za oblast radnih odnosa i zapošljavanja i za oblast zaštite i zdravlja na radu organizovali zajedničke inspekcijske nadzore na gradilištima na primorju, zajedno sa inspektorima za strance Uprave policije.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 12 gradilišta na teritoriji primorskih opština sa 27 subjekata nadzora, odnosno izvođača i podizvođača radova.

Nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja odnosile su se na rad bez dozvole za privremeni boravak i rad, kao i bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Nepravilnosti iz oblasti zaštite i zdravlja na radu odnosile su se na neobezbjeđivanje zdravstvenih pregleda i osposobljavanja zaposlenih za bezbjedan rad, nezaključivanje posebnog ugovora o organizovanju i sprovođenju mjera zaštite, kao i o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima u slučajevima kad dva ili više poslodavaca istovremeno obavljaju radove, neorganizovanje poslova zaštite i zdravlja na radu u skladu sa zakonom i nevođenje propisanih evidencija.

„Na kontrolisanim gradilištima zatečena su 233 radnika, od kojih 80 stranaca. U radu 'na crno' zatečena su 22 radnika, od kojih 19 stranaca“, navodi se u saopštenju.

Procedura zapošljavanja, u skladu sa pozitivnom radnom legislativom, okončana je za jedan broj crnogorskih državljana, dok je za određeni broj stranaca u toku. Određenom broju stranaca je otkazan boravak u Crnoj Gori.

Bonus video: