Inspektori zaboravili na dokumentaciju protiv Pješčića

Uprava policije dvije sedmice ne ogovara na pitanja “Vijesti” koja je sudbina dokumentacije koju su prije skoro tri godine izuzeli iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja, u vrijeme mandata aktuelnog savjetnika gradonačelnika
6870 pregleda 1 komentar(a)
Pješčić, Foto: Vesko Belojević
Pješčić, Foto: Vesko Belojević

Odjeljenje za privredni kriminal Uprave policije dvije sedmice ne odgovara na pitanja “Vijesti” koja je sudbina dokumentacije koju su prije skoro tri godine izuzeli iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja zbog sumnje da je država u pojedinim tenderima oštećena, u vrijeme kada je na čelu vatrogasaca bio Radomir Pješčić, aktuelni savjetnik gradonačelnika Ivana Vukovića.

Inspektori za privredni kriminal su sredinom juna 2017. iz Službe zaštite preuzeli pojedine sumnjive ugovore i tendersku dokumentaciju za nabavku opreme za vrijeme mandata Pješčića.

Dokumenti pokazuju da je Glavni grad, kako su “Vijesti” pisale, odnosno država oštećena za veliki iznos tokom tendera za nabavku opreme Službe zaštite i spasavanja.

Uprava policije ćuti na pitanja šta je utvrđeno na osnovu prije tri godine izuzete dokumentacije, te da li je na osnovu toga podnošena prijava pravosudnim organima.

Kolika je tačno šteta, trebalo je da utvrde vještaci, a sumnja se da je, između ostalog, načinjena i prilikom kupovine 330.000 eura vrijednog vatrogasnog vozila MAN, za koje je utvrđeno da nema ni originalnu pumpu, nego mnogo jeftiniju varijantu.

„Na vozilu ‘FAP’, koje se prevrnulo prije nekoliko godina u Kučima, nakon toga je urađen remont, koji je koštao čak 120.000 eura. Međutim, na taj kamion nijesu ugrađeni djelovi koji su navedeni, a nakon završenog posla to vozilo se u Podgoricu vratilo sa oznakom ‘mercedesa’”, pojašnjavali su tada naši izvori iz Uprave policije.

Inspektori su pokušali da pronađu i dva vatrogasna odijela koja su za vrijeme Pješčićevog mandata kupljena za pet hiljada eura.

Međutim, odijela nije bilo u magacinima, niti se saznalo gdje su, ali ni zašto su plaćena toliko.

Pješčić je za načelnika Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada postavljen u junu 2010. godine.

Na tom mjestu bio je do sredine 2015. godine, kada je dobio mjesto savjetnika tadašnjeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Njegov mandat na čelu Službe zaštite i spašavanja obilježilo je više incidenata. Preko 15 vatrogasaca ga je tužilo nakon što je donio odluku o postavljanju kamera u prostorijama vatrogasnog kompleksa na Starom aerodromu.

Osnovni sud je djelimično uvažio tužbeni zahtjev i naložio Glavnom gradu da vatrogascima isplati po 750 eura, jer su više od tri godine nezakonito snimani u objektu Službe za zaštitu Podgorice.

To je, kako je navedeno u presudi naknada nematerijalne štete, usljed duševnih bolova trpljenih zbog povrede prava ličnosti.

Objašnjeno je da su kamere bile postavljene u sobama za odmor i rekreaciju, u garderoberu i Dispečerskom centru. Navodi se da su saslušani tužioci gotovo istovjetno tvrdili da je video nadzor postavljen tamo gdje nije trebalo.

“U prostorijama gdje obavljaju ličnu higijenu, gdje se umivaju, kupaju, često borave u intimnom rublju, u dnevnom boravku, gdje jedu, piju, odmaraju”. Pješčićevo šefovanje Službom zaštite i spasavanja, obilježila je i kupovina skupocjenog džipa „rendž rover”, 2011. godine za skoro 72.000 eura. Odluku da nabavi skupocjen automobil Pješčić je branio time što su na tenderu samo izabrali najpovoljnijeg ponuđača po specifikaciji kakvo je vozilo Službi bilo potrebno za “sve terenske akcije”.

Džip koji je kupljen za 72.000 eura
Džip koji je kupljen za 72.000 eura(Foto: Vesko Belojević)

Tadašnji gradonačelnik Slavoljub Stijepović preuzeo je „rendž rover” pred kraj mandata Pješčića na čelu vatrogasaca, a Glavni grad je nekoliko puta pokušavao da ga proda, ali neuspješno.

Pomenuto vozilo se sada koristi za službu gradonačelnika Vukovića. Pješčić je prošle godine, prvostepenom presudom, dobio preko 16.000 eura, zbog isplaćenih umanjenih zarada u periodu dok je rukovodio Službom zaštite i spašavanja.

Bonus video: