Institut za biologiju vršiće monitoring morskog sistema

Oni vjeruje da će monitoring dati veliki doprinos i da će Evropska agencija za zaštitu životne sredine dobiti reprezentativne podatke iz Crne Gore.
0 komentar(a)
Institut za biologiju mora, Foto: Skalaradio.com
Institut za biologiju mora, Foto: Skalaradio.com
Ažurirano: 19.06.2011. 20:16h

Direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, Alekandar Joksimović, ocijenio je da se u proteklih nekoliko godina dosta vodilo računa o stanju životne sredine u Crnoj Gori, te da se, iako nijesu riješeni neki ključni problemi u toj oblasti, makar zaustavilo dalje narušavanje životne sredine.

Ta ustanova će sa Centrom za ekotoksikološka istraživanja iz Podgorice ove godine raditi monitoring morskog ekosistema, na osnovu nedavno potpisanog ugovora sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

"Zbog ekonomske krize, sredstva za ovaj posao su znatno manja nego proteklih godina, ali se nadamo da ćemo 2012. ponovo raspolagati sredstvima neophodnim za realizaciju velikog programa i monitoringa, kao što je kompletan morski sistem Crnogorskog primorja" kazao je Joksimović, najavljujući da će ovih dana ekipe krenuti na teren.

On vjeruje da će monitoring dati veliki doprinos i da će Evropska agencija za zaštitu životne sredine dobiti reprezentativne podatke iz Crne Gore.

U julu će uploviti dva velika istraživačka broda

Takođe, u Institutu je počela adaptacija dijela zgrade u kojem će biti napravljena nacionalna referentna laboratorija za praćenje kvaliteta morske vode za potrebe marikulture, od sredstava opredijeljenih u okviru MIDAS projekta, a u toku je i adaptacija kancelarija za potrebe naših mladih naučnika koji se bave morskim ribarstvom.

U okviru međunarodnih projekata koje sprovodi ta ustanova, u naše vode u julu će uploviti dva velika istraživačka broda.

"Prvi je “Đan Franko dela Porte”, Instituta za istraživanje morskog ribarstva iz Ankone, kojim ćemo raditi ekosondiranje, tj. snimanje bio-mase plave ribe, srdele i inćuna. Posadu čine naučnici iz svih instituta sa Jadrana, ukljčujući i naše i ovaj projekat se radi već nekoliko godina.Uporedo će raditi i jednu zanimljivu metodu kojom se bavimo već tri godine - procjena bio mase inćuna koji se mrijesti u ovom vremenskom periodu, produkcije jaja i larvi i matematičkim modelima za proračunavanje bio mase ove značajne ekonomske vrste. Želja je da ove podatke prezentujemo ministarstvu i na osnovu njih razvijamo još nerazvijeni dio crnogorskog morskog ribarstva, a to je upravo ulov male plave ribe" kazao je Joksimović.

U isto vrijeme, kaže on, uploviće i brod “Paskvale Kristina”, kojim će se u okviru projekta “Mediteransko kočarsko snimanje”, uraditi snimanje kočarskih resursa tzv. bijele ribe na deset ustaljenih lokacija.

"Onda ćemo imati tačne podatke o ekonomski važnim vrstama kao što su barbun, oslić, grdoba, kozice, hobotnice, lignje i ostalo i poslati ih u jedinstvenu bazu podataka u ministarstvu, a kao članica Generalne komisije za ribarstvo Mediterana učestvovaćemo na svim sastancima potkomiteta i naučnog komiteta te komisije, gdje ćemo prezentovati svoje rezultate i uvrstiti se u zemlje koje redovno dostavljaju podatke i ispunjavaju obaveze koje nam zadaje EU odnosno Direktorat za ribarstvo iz Brisela" kaže Joksimović.

Gosti naučnici u julu će raditi i procjenu bio mase inćuna koji se mrijesti u ovom vremenskom periodu, jer je želja kotorskog Instituta da poboljša i nerazvijeni dio crnogorskog morskog ribarstva - ulov male plave ribe.

Bonus video: